Камионът от Кримския мост се оказа свързан с фирма на руски ММА-боец Снимка: © Getty Images

ММА-боец от Москва на име Юрий Овчинников е формалният собственик на една от компаниите, указана като получател на стоката от камиона, взривен на Кримския мост от 8 октомври.

Овчинников отрича да има нещо общо с фирмата "Лидер", но тя е вписана на негово име в руския Търговски регистър заедно с още едно дружество - "Феникс".

Странностите около тази нишка на разследването не спират дотук - и двете фирми на боеца имат общ мейл за кореспонденция на името "vanya.zorge" в домейна mail.ru.

"Пощенският адрес с препратка към легендарния съветски разузнавач е посочен в общо около 40 компании. Всички те са създадени в последната година и половина", пише руската медия "Агентство" в свое разследване по случя.

Името на фирмата "Лидер" беше публично обявено от руската контраразузнавателна служба ФСБ като един от предполагаемите получатели на стоката от взривения камион. Дружеството е вписано не в България или в Грузия, а в Армения - третата страна по предполагаемия маршрут.

По-късно, според руските служби, товарът излиза от Армения, връща се в Грузия и заминава за Русия, където документите му отново са подменени. Вместо "Лидер" получателят вече става "несъществуваща фирма в Крим".

"Агентство" тръгва по следите на московското дружество и така стига до официалния му собственик - млад боксьор и MMA-боец.

Предполагаемият предмет на дейност на двете фирми "Лидер" и "Феникс", регистрирани на името на Овчинников, е един и същ - строителство на жилищни и нежилищни сгради.

Овичнников твърди, че няма нищо общо с "Лидер", но не отрича, че е регистрирал "Феникс" с "помощта на един човек". Въпросният помощник е напуснал Русия и повече няма връзка с боеца.

Той разказва пред изданието, че "едва сега е успял да се отърве" от първата фирмена регистрация и че "за първи път чува", че на негово име е открита още една компания.

Профилът му в руската социална мрежа "В контакте" показва, че той се занимава със спорт, има шампионски титли по бокс от Тулската област и в момента е действащ професионален боец по смесени бойни изкуства. Как от спорта е решил да се насочи към строителния бизнес - не е ясно, Овчинников е спрял да отговаря на въпросите на журналистите, когато са поискали повече подробности.

Юрий Овчинников твърди, че няма представа защо кореспонденцията на фирмата му е записана на мейла с името на Зорге. От около 40 компании, които ползват този адрес в руския Търговски регистър, 13 вече са дерегистрирани, 18 са със забележка, че са предоставили неверни данни в данъчните служби, а шест са в процес на ликвидиране.

При втората предполагаема подмяна на документите на камиона, като подател е записано дружеството "ТЕК 34", чийто собственик Олег Антипов беше арестуван и обвинен за съучастие във взривяването на Кримския мост.

Историята на тази фирма също е мъглява. Създадена е през 2009 г. във Волгоград от друг бизнесмен, който се занимава с товарни превози. През 2015 г. една от пратките им за 4,5 млн. рубли е открадната, като започва наказателно дело. "ТЕК 34" съди получателя на товара и застрахователя му в продължение на години.

През 2020 г. дружеството вече е прехвърлено на Олег Антипов, който не се е занимавал с бизнес до този момент. През 2021 г. данъчните заплашват да ликвидират компанията заради това, че е посочила несъществуващ адрес в документите си. В края на годината обаче е подадена жалба срещу прекратяването на дейността и през март 2022 г. е посочен нов адрес - в апартамент от панелен блок в Уляновск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024