Камионът от Кримския мост се оказа свързан с фирма на руски ММА-боец Снимка: © Getty Images

ММА-боец от Москва на име Юрий Овчинников е формалният собственик на една от компаниите, указана като получател на стоката от камиона, взривен на Кримския мост от 8 октомври.

Овчинников отрича да има нещо общо с фирмата "Лидер", но тя е вписана на негово име в руския Търговски регистър заедно с още едно дружество - "Феникс".

Странностите около тази нишка на разследването не спират дотук - и двете фирми на боеца имат общ мейл за кореспонденция на името "vanya.zorge" в домейна mail.ru.

"Пощенският адрес с препратка към легендарния съветски разузнавач е посочен в общо около 40 компании. Всички те са създадени в последната година и половина", пише руската медия "Агентство" в свое разследване по случя.

Името на фирмата "Лидер" беше публично обявено от руската контраразузнавателна служба ФСБ като един от предполагаемите получатели на стоката от взривения камион. Дружеството е вписано не в България или в Грузия, а в Армения - третата страна по предполагаемия маршрут.

По-късно, според руските служби, товарът излиза от Армения, връща се в Грузия и заминава за Русия, където документите му отново са подменени. Вместо "Лидер" получателят вече става "несъществуваща фирма в Крим".

"Агентство" тръгва по следите на московското дружество и така стига до официалния му собственик - млад боксьор и MMA-боец.

Предполагаемият предмет на дейност на двете фирми "Лидер" и "Феникс", регистрирани на името на Овчинников, е един и същ - строителство на жилищни и нежилищни сгради.

Овичнников твърди, че няма нищо общо с "Лидер", но не отрича, че е регистрирал "Феникс" с "помощта на един човек". Въпросният помощник е напуснал Русия и повече няма връзка с боеца.

Той разказва пред изданието, че "едва сега е успял да се отърве" от първата фирмена регистрация и че "за първи път чува", че на негово име е открита още една компания.

Профилът му в руската социална мрежа "В контакте" показва, че той се занимава със спорт, има шампионски титли по бокс от Тулската област и в момента е действащ професионален боец по смесени бойни изкуства. Как от спорта е решил да се насочи към строителния бизнес - не е ясно, Овчинников е спрял да отговаря на въпросите на журналистите, когато са поискали повече подробности.

Юрий Овчинников твърди, че няма представа защо кореспонденцията на фирмата му е записана на мейла с името на Зорге. От около 40 компании, които ползват този адрес в руския Търговски регистър, 13 вече са дерегистрирани, 18 са със забележка, че са предоставили неверни данни в данъчните служби, а шест са в процес на ликвидиране.

При втората предполагаема подмяна на документите на камиона, като подател е записано дружеството "ТЕК 34", чийто собственик Олег Антипов беше арестуван и обвинен за съучастие във взривяването на Кримския мост.

Историята на тази фирма също е мъглява. Създадена е през 2009 г. във Волгоград от друг бизнесмен, който се занимава с товарни превози. През 2015 г. една от пратките им за 4,5 млн. рубли е открадната, като започва наказателно дело. "ТЕК 34" съди получателя на товара и застрахователя му в продължение на години.

През 2020 г. дружеството вече е прехвърлено на Олег Антипов, който не се е занимавал с бизнес до този момент. През 2021 г. данъчните заплашват да ликвидират компанията заради това, че е посочила несъществуващ адрес в документите си. В края на годината обаче е подадена жалба срещу прекратяването на дейността и през март 2022 г. е посочен нов адрес - в апартамент от панелен блок в Уляновск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022