Канадският финансов министър подаде оставка: Неправителствена организация плащала пътуванията му Снимка: © Getty Images

Канадският финансов министър Бил Морно подаде оставка под обществен натиск, породен от конфликт на интереси, свързан с неправителствената организация с благотворителна цел „We Charity“.

Оказа се, че той и премиерът Джъстин Трюдо са свързани с нея, а от организацията са покрили разходи за пътувания на Морно и семейството му на стойност 41 000 канадски долара. След като стана ясно, че не е възвърнал тази сума, финансовият министър написа чек на „We Charity“, но попадна под натиск да се оттегли от поста си, пише BBC.

„We Charity“ е международна благотворителна организация, която се занимава и с подпомагане на младите хора. Основана е през 1995 от защитниците на човешките права Марк и Крейг Кийлбъргър. Организацията има програми в Азия, Африка и Южна Америка, като се фокусира върху образованието, здравето и икономическите възможности.

В Канада тя развива програми за младите хора. През юни правителството прие такава за 900 млн. канадски долара, за да осигури възможност на студентите да си намерят платена работа по време на корона-кризата. Изпълнението на тази програма - „Canada Student Service Grant“, бе възложено именно на „We Charity“. Тя трябваше да получи около 43,5 млн. щатски долара по споразумението.

Скоро обаче се оказа, че и Трюдо, и Морно са свързани с благотворителната организация. Една от дъщерите на финансовия министър е служител на „We Charity“. Освен това, Морно и семейството му са пътували до Кения и Еквадор през 2017, като част от разходите са били покрити от „We Charity“.

„Иска ми се да бяхме действали по различен начин в ситуацията с „We Charity“, каза финансовият министър в понеделник, добавяйки, че е трябвало да си направи отвод.

Съпругата на премиера Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, действа като посланик на организацията. Вече стана известно, че Маргрет Трюдо, майка на държавния глава, както и брат му Александър, са получили хонорари за участия на събития на „We Charity“. Оттогава Трюдо е обвиняван, че е дал правителствен договор на организация, която плаща хонорари на членовете на семейството му за техни изяви.

„Направих грешка, че не се оттеглих от дискусиите заради пристрастия и сърдечно съжалявам", каза министър-председателят на Канада.

Морно съобщи, че вече не е „подходящият“ човек за поста на финансов министър, но каза, че скандалът с „We Charity“ не е основната причина да се оттегли.


Прочетете още:

Батман и Супермен? Не, канадският премиер Трюдо е новият комикс герой

От един отбор ли са Тръмп и новият директор на пощите: Обвиниха ги в саботиране на изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024