Снимка: © Getty Images

Канадският финансов министър Бил Морно подаде оставка под обществен натиск, породен от конфликт на интереси, свързан с неправителствената организация с благотворителна цел „We Charity“.

Оказа се, че той и премиерът Джъстин Трюдо са свързани с нея, а от организацията са покрили разходи за пътувания на Морно и семейството му на стойност 41 000 канадски долара. След като стана ясно, че не е възвърнал тази сума, финансовият министър написа чек на „We Charity“, но попадна под натиск да се оттегли от поста си, пише BBC.

„We Charity“ е международна благотворителна организация, която се занимава и с подпомагане на младите хора. Основана е през 1995 от защитниците на човешките права Марк и Крейг Кийлбъргър. Организацията има програми в Азия, Африка и Южна Америка, като се фокусира върху образованието, здравето и икономическите възможности.

В Канада тя развива програми за младите хора. През юни правителството прие такава за 900 млн. канадски долара, за да осигури възможност на студентите да си намерят платена работа по време на корона-кризата. Изпълнението на тази програма - „Canada Student Service Grant“, бе възложено именно на „We Charity“. Тя трябваше да получи около 43,5 млн. щатски долара по споразумението.

Скоро обаче се оказа, че и Трюдо, и Морно са свързани с благотворителната организация. Една от дъщерите на финансовия министър е служител на „We Charity“. Освен това, Морно и семейството му са пътували до Кения и Еквадор през 2017, като част от разходите са били покрити от „We Charity“.

„Иска ми се да бяхме действали по различен начин в ситуацията с „We Charity“, каза финансовият министър в понеделник, добавяйки, че е трябвало да си направи отвод.

Съпругата на премиера Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, действа като посланик на организацията. Вече стана известно, че Маргрет Трюдо, майка на държавния глава, както и брат му Александър, са получили хонорари за участия на събития на „We Charity“. Оттогава Трюдо е обвиняван, че е дал правителствен договор на организация, която плаща хонорари на членовете на семейството му за техни изяви.

„Направих грешка, че не се оттеглих от дискусиите заради пристрастия и сърдечно съжалявам", каза министър-председателят на Канада.

Морно съобщи, че вече не е „подходящият“ човек за поста на финансов министър, но каза, че скандалът с „We Charity“ не е основната причина да се оттегли.


Прочетете още:

Батман и Супермен? Не, канадският премиер Трюдо е новият комикс герой

От един отбор ли са Тръмп и новият директор на пощите: Обвиниха ги в саботиране на изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете