Канадският финансов министър подаде оставка: Неправителствена организация плащала пътуванията му Снимка: © Getty Images

Канадският финансов министър Бил Морно подаде оставка под обществен натиск, породен от конфликт на интереси, свързан с неправителствената организация с благотворителна цел „We Charity“.

Оказа се, че той и премиерът Джъстин Трюдо са свързани с нея, а от организацията са покрили разходи за пътувания на Морно и семейството му на стойност 41 000 канадски долара. След като стана ясно, че не е възвърнал тази сума, финансовият министър написа чек на „We Charity“, но попадна под натиск да се оттегли от поста си, пише BBC.

„We Charity“ е международна благотворителна организация, която се занимава и с подпомагане на младите хора. Основана е през 1995 от защитниците на човешките права Марк и Крейг Кийлбъргър. Организацията има програми в Азия, Африка и Южна Америка, като се фокусира върху образованието, здравето и икономическите възможности.

В Канада тя развива програми за младите хора. През юни правителството прие такава за 900 млн. канадски долара, за да осигури възможност на студентите да си намерят платена работа по време на корона-кризата. Изпълнението на тази програма - „Canada Student Service Grant“, бе възложено именно на „We Charity“. Тя трябваше да получи около 43,5 млн. щатски долара по споразумението.

Скоро обаче се оказа, че и Трюдо, и Морно са свързани с благотворителната организация. Една от дъщерите на финансовия министър е служител на „We Charity“. Освен това, Морно и семейството му са пътували до Кения и Еквадор през 2017, като част от разходите са били покрити от „We Charity“.

„Иска ми се да бяхме действали по различен начин в ситуацията с „We Charity“, каза финансовият министър в понеделник, добавяйки, че е трябвало да си направи отвод.

Съпругата на премиера Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, действа като посланик на организацията. Вече стана известно, че Маргрет Трюдо, майка на държавния глава, както и брат му Александър, са получили хонорари за участия на събития на „We Charity“. Оттогава Трюдо е обвиняван, че е дал правителствен договор на организация, която плаща хонорари на членовете на семейството му за техни изяви.

„Направих грешка, че не се оттеглих от дискусиите заради пристрастия и сърдечно съжалявам", каза министър-председателят на Канада.

Морно съобщи, че вече не е „подходящият“ човек за поста на финансов министър, но каза, че скандалът с „We Charity“ не е основната причина да се оттегли.


Прочетете още:

Батман и Супермен? Не, канадският премиер Трюдо е новият комикс герой

От един отбор ли са Тръмп и новият директор на пощите: Обвиниха ги в саботиране на изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023