От един отбор ли са Тръмп и новият директор на пощите: Обвиниха ги в саботиране на изборите Снимка: © Getty Images

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес – Нанси Пелоси, обвини президента Доналд Тръмп, че води „кампания да саботира изборите“. Тя твърди, че държавният глава опитва да повлияе на президентския вот по пощата, тъй като няколко пъти вече се обяви против него.

Поради тази причина Пелоси свиква сесия на долната камара в следващите дни. На нея тя иска да се приеме проектозакон за защита на Пощенската служба на САЩ (USPS).

Този ход идва на фона на предупрежденията от страна на USPS, че милиони бюлетини, пуснати по пощата, може да не пристигнат навреме, за да бъдат причислени към резултатите. Очаква се рекорден брой граждани да упражнят правото си на глас именно по този начин през ноември, за да изберат републиканеца Тръмп или демократа Джо Байдън за президент. Нетрадиционният подход е на фона на глобалната пандемия от коронавирус, засегнала най-вече САЩ.

Много критики са насочени и срещу новия главен директор на Пощенската служба на страната Луис ДеДжой, който е лоялен привърженик на Тръмп. Според недоволните граждани и законодатели – той е въвел забавяне при доставките.

Този месец USPS започна процедурни промени, в които се предвижда съкращаване на капацитета на работа и работното време в няколко щата, което бави пратките. ДеДжой обяви също така, че бюлетините по пощата няма да бъдат считани за приоритетни пратки. В отговор на това граждани започнаха да купуват пощенски марки, дрехи и други артикули от сайта на USPS, за да подкрепят службите да вършат най-добрата си работа, предаде CNN.

Тръмп вече няколко пъти каза, че този метод на гласуване ще доведе до „измами“ и ще даде предимство на Байдън. Въпреки това експертите отвъд Океана споделят, че няма да има заплаха за системата.

В неделя Пелоси критикува новите планове на ДеДжой, които според нея ще „деградират пощенските услуги, ще забавят пратките и ще заплашат правата на американците да дадат вота си навреме чрез пощата в предстоящите президентски избори“.

„Животът на нашата американска демокрация е под заплаха от президента“, написа председателят на долната камара в своето писмо, цитирано от BBC.

Законопроектът, който тя предлага, ще забрани на USPS да налагат промени в службата и в операциите, като ги запази такива, каквито са били от началото на годината. Тя и няколко членове на Демократическата партия призоваха директорът на пощенските служби да се яви на „спешно“ изслушване в Конгресния комитет и да даде показания за реформите, които бяха предприети на 24 август.

Дори Барак Обама обвини Тръмп в атака срещу гласуването по пощата, а каза още, че USPS прави опит да „подкопае изборите“. Преди време настоящият президент каза пред Fox News, че блокира допълнителното финансиране на USPS, защото е противник на този метод на гласуване.

„Сега те се нуждаят от парите, за да може пощенските офиси да работят и да вземат тези милиони, милиони бюлетини“, каза той. „Ако не направим сделка, значи, че няма да вземат пари. Означава също, че не могат да направят универсално гласуване по пощата, просто не могат“.


Прочетете още:

"Беше мой най-добър приятел": Почина по-малкият брат на Доналд Тръмп

"Срива със земята всичко, което наследи": Харис и Байдън критикуваха Тръмп в първата си обща изява

Властите в САЩ обвиниха университета Йейл в расова дискриминация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023