Кандидат-депутат от "Възраждане" си призна, че е шофирал дрогиран и получи присъда Снимка: © Getty Images

Кандидатът за депутат от "Възраждане" Чавдар Бахчевански е признал, че е шофирал след употреба на наркотици.

Той е сключил споразумение с прокуратурата и е осъден на година условно с три години изпитателен срок и глоба от 500 лв.

"Софийски градски съд (СГС) одобри споразумение, с което обвиняемият Ч. Б. се признава за виновен в извършването на престъпление по чл. чл. 343б, ал. 3 от НК и му се налага наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година, „глоба" в размер на 500 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година.

... Наказанието „лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от 3 години", пише в съобщението на СГП.

Присъдата е условна, което означава, че Бахчевански няма да лежи в затвора, но ако извърши ново престъпление в рамките на трите години изпитателен срок, ще излежи присъдата си ефективно.

Бахчевански бе заловен да кара след употреба на 10 септември в Пловдив. Тогава вървяха засилени проверки на шофьори, започнали след тежката катастрофа на 5 юли в София, за която бе обвинен Георги Семерджиев.

Бахчевански е дал положителна проба за кокаин. Тъй като по онова време той бе с имунитет, главният прокурор Иван Гешев поиска сваляне на защитата му. След съгласие на ЦИК разследването бе възложено на следовател.

Няколко дни след полевия му тест той пусна резултати от лаборатория.

"Възраждане" пък излезе с декларация в негова защита и нарече случилото се "поредната клеветническа кампания срещу „Възраждане“.

След това обаче Бахчевански се е признал за виновен като междувременно се е оттеглил от листите на партията.

За да одобри споразумението, съдът е приел, че има достатъчно доказателства за вината му. Според съда договорката между обвиняем и прокуратура е в съответствие със закона и морала му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024