Снимка: © Булевард България

Кандидатът за нов собственик на ФК "Левски" Джоузеф Диксън даде първите си публични заявки за намеренията спрямо клуба. 

В отсъствието на Наско Сираков, Диксън обяви намерение да инвестира 250 млн. долара в рамките на три години, като построи нов стадион и мол в близост до него. Планът му е "Левски" да се самоиздържа с приходите от инвестициите. 

"Мои партньори са финансови институции в САЩ и те са готови да ме подкрепят за тази финансова операция. Искам да ви кажа, че никоя щатска финансова институция няма да отпусне такива средства, ако нямат сигурност в проекта и в човека, който го ръководи. Вече съм дал необходимата документация, за да се придвижи напред. Доколкото ми казаха адвокатите, всичко е готово и остават само формалности", каза Диксън пред журналисти. 

Той планира Сираков да остане президент на клуба, а Станимир Стоилов да бъде върнат като треньор. 

Диксън отказа да разкрие имената на фондовете, които планират да финансират сделката заради споразумение за конфиденциалност. Той постави условие за необходимостта от гаранции от държавата и Столична община, за да се задвижат плановете за инфраструктурни инвестиции. 

"Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата.  Идеята е да инвестираме значителни средства в изграждането на нов стадион и мол на това място. Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна с идеята този клуб да се самоиздържа", казва още той. 

"Левски“ играе на Vivacom Arena „Георги Аспарухов“, който се реновира поетапно през последните години, но тежката финансова криза в клуба не позволява той да бъде обновен по план.

От финансовия отчет на „Левски“ за 2020 се вижда, че в касата на клуба са постъпили около 15,3 милиона лева, като 5,27 млн. от тях са пряка заслуга на феновете. Разходите възлизат на 14,2 млн.

Клубът е получил заеми в размер на 1,25 млн. лв. Задълженията към бивши футболисти, компании, а и към треньора Петър Хубчев, който напусна, остават високи. 

Загубите за 2020 са общо над 4 млн. лв. 

Настоящият мажоритарен акционер Наско Сираков взе пакета акции (86,6%) през юни миналата година. Дотогава те се държаха от съдружника на Васил Божков Георги Попов, а "Националната лотария" спонсорираше отбора. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети