Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини Снимка: © ДБ

Кандидатите за народни представители от “Демократична България” са били привикани в районното управление на полицията в Панагюрище, защото обучавали хората как се гласува с машини.

Водачът на листата в града Антоанета Цонева и вторият в нея Александра Стеркова заедно с останалите кандидати са получили обаждане от полицията да дадат обяснения откъде имат машини за гласуване. Сигналът е подаден в събота от секретаря на общината Таня Ненкова, която е и член на общинската избирателна комисия от квотата на ГЕРБ.

Всяка партия, регистрирана за участие в изборите, получава от Централната избирателна комисия (ЦИК) по две машини, за да обучава хората как да гласуват с тях. Кандидатите в област Пазарджик използват устройство, предоставено за целта на “Демократична България”.

“Разбираме раздразнението на ГЕРБ, че хората ще продължават да гласуват с машини - нещо, срещу което те се съпротивляваха в 47-ия парламент. Всяка седмица внасяха искания да бъде разгледано предложение за въвеждане на хартиено гласуване. Не се преглътна лесно, че сме на площада да обучаваме хората как да гласуват машинно. Както и това, че хартиените бюлетини не са в обращение”, коментира Антоанета Цонева.

Само преди дни по жалба на “Демократична България” Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик разпореди на ГЕРБ да свали билбордове, в които в нарушение на закона кметове агитират за кандидати за депутати. Кметът на община Септември Васка Рачева, селските кметове на Варвара и Лозен бяха поставени на билбордове заедно с кандидата от ГЕРБ-СДС и доскорошен областен управител Стефан Мирев.

Според жалбата на ДБ Рачева заявява подкрепа, не от свое име, а от позицията на кмет на общината. Така тя използва позицията си като носител на публична власт, за да рекламира конкретна политическа сила и преференциална кандидатура.

Съгласно закона орган на власт не може да агитира в полза на конкретна политическа сила, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024