Кандидатурата на Атанасова в КС създаде нов разнобой в групата на ПП-ДБ Снимка: © Булевард България

Политическа партия „Зелено движение“, част от коалиция „Демократична България“, няма да подкрепи кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия.

Изрично се посочва, че няма да бъде подкрепена и номинацията на Цвета Рангелова от „Възраждане". Гласовете им ще бъдат дадени само за Борислав Белазелков, който беше издигнат от групата на ПП-ДБ за член на КС.

Решението на "Зелено движение" беше обявено в деня на изслушването на всички кандидати пред Комисията по конституционни въпроси.

"Не можем да се съгласим с предложената кандидатура на г-жа Десислава Атанасова. Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества. Подобни възражения на „Зелено движение“ за политически, а не професионален избор важат и към номинацията за конституционен съдия на ПП „Възраждане“ – народния представител Цвета Рангелова", се казва в официална позиция на партията.

Номинацията на Атанасова беше символично подкрепена от съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов, освен от Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ и от Делян Пеевски като председател на ПГ на ДПС.

Съответно - Борисов и Пеевски са се подписали и под кандидатурата на бившия върховен съдия Борислав Белазелков, като гарантират, че ще го подкрепят и при избора в пленарна зала.

От „Зелено Движение” обаче призовават всички депутати от ПП-ДБ да "останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват „против” тези две номинации".

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

Партията има 4-ма народни представители, но ако всички останали в ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуват заедно, пак ще прокарат двете номинации на Атанасова и Белазелков.

След почти 15 години партийна кариера в ГЕРБ Десислава Атанасова беше номинирана за член на Конституционния съд преди дни.

Името ѝ вече провокира напрежение в парламентарната група на ПП-ДБ, което кулминира в изказване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Рашков обяви това предложение за "недопустим компромис" и резултат от "политическото тържище" между собствената му парламентарна група, ГЕРБ и ДПС. Според него това ще политизира орган, който трябва да "бди над поведението на законотворците".


Коя е Десислава Атанасова: "Острието" на Бойко Борисов, което влиза в Конституционния съд

Бойко Рашков разсипа от критики "тежката артилерия" Десислава Атанасова в КС

"Зелено движение" сваля доверието си от министъра на екологията Юлиян Попов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024