Капаните, с които статуквото в БФС брани властта си - обяснени Снимка: © Getty Images

Борислав Михайлов обяви, че подава своята оставка в началото на седмицата на заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Това обаче не е точно “добрата новина”, която всички протестиращи на 16 ноември около националния стадион в София искат да чуят.

Защото “новина” всъщност все още няма.

Оставката на Михайлов, освен подадена, трябва да бъде приета. Това може да се случи на 6 декември, когато ще бъде свикан нов Изпълком. Той трябва да насрочи и дата за конгрес, на който да се гласува за нов президент на БФС.

Накратко - смяна на властта във футбола не е настъпила. Напротив, има заложени няколко административни капана, които показват само едно - трудно е да загубиш игра, в която сам определяш правилата.

А сега е важно внимание, защото става много сложно.

Два Изпълкома

Макар и да звучи като “Параграф 22”, реално има два Изпълнителни комитета на Българския футболен съюз.

Първият е този от 2021 година, който работи оперативно и администрира българския футбол. Неговите членове обаче са различни от тези на Изпълкома от 2018 година, който е вписан в Търговския регистър и е избрал Борислав Михайлов за президент на БФС на последния Конгрес.

Причината за тази объркана ситуация са продължаващи дела в съда - членовете от 2021 година, макар и реално да работят, все още не са легитимни.

Борислав Михайлов опита да спечели време, като още през миналата седмица беше насрочил заседание на Изпълкома, на което да си подаде оставката. Беше поканил обаче само членове от 2021 година, които още не са вписани в Търговския регистър. Така каквото и решение да бяха взели, то би се оказало нелегитимно.

В крайна сметка Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов и член на Изпълкома от 2018 година, подаде сигнал, след който заседанието, свикано от Михайлов, беше преместено за началото на тази седмица. На него вече присъстваха и членовете от 2018 година.

Опитът за машинация на Михайлов пък беше първият сигнал, че властта в БФС няма да бъде дадена лесно.

Защо само Боби Михайлов подаде оставка?

Подаването на оставка е индивидуално решение на всеки един член на настоящия Изпълком, като той не е длъжен да се съобразява с действията на своите колеги.

Към момента нито един член не е подал оставка. Това се набива на очи и може да означава, че се чака бурята да премине, да се успокоят нещата. Чака се да се види какво ще се случи с правителството. Изчакваме да видим какво ще стане с ротацията в кабинета. Цялата политическа класа и хората скочиха и казаха, че този президент трябва да си отиде. Ако тази ротация обаче не се осъществи и има едно служебно правителство, дневният ред на държавата се сменя. Фокусът няма да бъде толкова голям и аз няма да се учудя, ако се тръгне да се работи в тази посока. А именно - след като бурята премине, клубовете да бъдат притеснявани с познатите методи, с които работи това ръководство. И при едно явно гласуване, оставката (на Михайлов) да не бъде подкрепена", каза Петър Величков пред bTV.

Сега на 6 декември трябва да бъде свикан Изпълком, на който да присъстват всички членове от 2018 и 2021 година. Той може да приеме оставката на Борислав Михайлов и, по-важното, да свика легитимен Конгрес на БФС. Очакванията са такъв да бъде насрочен за средата на март или май 2024 година.

Първото дори не е толкова значимо, а само сигнал, че Боби Михайлов продължава да си печели време. Защото правилата позволяват той да подаде оставка, когато пожелае пред изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, а той от своя страна да я представи пред Изпълкома - без да е нужно да се гласува.

Подлагането на оставката на гласуване от Изпълкова все пак теоретично запазва шансовете на Михайлов да е начело и усложнява процедурата по евентуалната му смяна. Но така или иначе трябва да бъде свикан легитимен Конгрес - това е органът, който би официализирал оставката на Боби Михайлов преди да започне гласуването за нов президент.

На практика настоящата оставка, ако бъде приета на 6 декември, означава само, че Михайлов не може отново да се кандидатира за президент. Но по никакъв начин не променя в чии ръце е властта в БФС.

Конгресът… ако е легитимен

При изпълняване на всички сложни процедури и насрочване на легитимен конгрес в началото на следващата година, който да избере нов президент, шансовете на Димитър Бербатов този път да оглави БФС съвсем не са толкова големи, колкото прави впечателние и се очаква.

Първо, задължително ще се появят нови играчи, които да се кандидатират за поста на Михайлов. Тяхна цел ще бъде да “откраднат” максимално много гласове, които може да са определящи.

Припомняме, че на Конгреса от 2021 година Михайлов спечели поста, като взе като 11 гласа повече от Бербатов.

Още тогава обаче започна “наказателна акция” срещу клубове, гласували за Бербатов. През тази година бившият нападател на “Манчестър Юнайтед” многократно сигнализира за проблема и дори имаше среща със спортния министър Димитър Илиев.

"Говорим за неправомерно изключване на клубове (бел.авт. от системата на БФС), които имат аматьори спортисти и деца. Над 3000 деца са спрени да практикуват това, което обичат, а именно футбол - заради желанието на хората, които управляват БФС, да запазят статуквото”, сподели Бербатов.

Междувременно през сезон 2022/23 Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров финансираха и организираха алтернативни първенства в Перник и Монтана, така че изключени от БФС клубове да могат да играят в някакъв шампионат.

Въпросните първенства не бяха подновени през новия сезон, а клубовете от тях трябваше да се регистрират като нови дружества, за да се върнат обратно в системата на БФС. И макар отборите отново да играят организиран футбол, заради това че са дружества на по няколко месеца, няма да имат право да глас на следващия Конгрес. По този начин Бербатов губи допълнителни гласове.

Промяната

Все пак след последните събития може да се каже, че са направени първи стъпки към промяна на сатуквото в българския футбол. Да се доведе процесът докрай обаче е изключително сложно.

Добрите резултати за футбола могат да дойдат с реформа на цялата методика на работа и модернизиране на инфраструктурата. А това ще отнеме години. И начало може да поставено само ако бъдат прескочени всички капани, заложени от настоящото ръководство на БФС.

Боби Михайлов: От симпатичния вратар до страхливото старче


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024