Боби Михайлов: От симпатичния вратар до страхливото старче Снимка: © Булевард България

“Това същият човек ли е?” - въпросът, който мнозина си задават, правейки паралел между чаровния и позитивен Борислав Михайлов от края на 90-те години на миналия век и настощия му образ - олицетворение на злото в българския футбол.

Днес вече всички знаят, че е крайно време агонията да свърши и че България се е превърнала във футболния тъпан на Европа само по една причина - 18-годишното управление на настоящото ръководство на Българския футболен съюз (БФС), чието лице е Борислав Михайлов.

Крайната фаза на “царуването му” може да бъде определена единствено като радикално унижение.

А сюжетът на деградацията на Михайлов трагикомично прилича на фаустовия мотив от шедьовъра “Портретът на Дориан Грей” на Оскар Уайлд. Героят жертва душата си в замяна на вечна младост и красота. В случая - за вечна власт.

Водни оръдия, камъни и горящ полицейски бус на протеста срещу Боби Михайлов (Обновена)

Борислав Михайлов преминава през всички детски и юношески формации на "Левски" и националните отбори. Играч на ФК „Левски” от 1981 г. до 1989 г. (188 мача), а през периода 1990 – 1992 г. играе за „Беленензеш” (Португалия). 


Следват три сезона във френския "Мюлуз", кратък период в "Ботев" (Пловдив) (1994-1995 г.), нови две години зад граница в английския “Рединг", след това "Славия" (1997-1998 г.) и ФК "Цюрих". 


Настоящият президент на БФС е трикратен шампион на България – 1984 г.,1985 г. и 1988 г., и носител на Купата на България – 1982 г.,1984 г. и 1986 г. 


Борислав Михайлов има 102 двубоя в националния отбор по футбол, от които 60 като капитан.

Участва на световните първенства в Мексико (1986), САЩ (1994) и Франция (1998), както и на европейското в Англия през 1996 година.


Борислав Михайлов е футболист номер 1 на България за 1986 година.



Символичният 17 ноември

Звездите от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. са такива заради натрупаната инерция от най-великия мач в историята на българския футбол. На 17 ноември 1993 г. България побеждава Франция с 2:1 на стадион "Парк де пренс" и се класира вместо "петлите" за световното първенство в САЩ през 1994 г. Така започва "лудото американско лято".

Това обаче е повече от футболна битка на терена. В гладни за постсоциалистическа България години едно талантливо футболно поколение не само носи успех на българския спорт, а символизира всеобщата надежда, че страната може да бъде авторитет на световно равнище.

“Този невероятен Боби Михайлов”

Борислав Михайлов не просто е част от този “dream team”, той е капитан на националния отбор и сред лидерите в съблекалнята. Един от най-паметните мачове е осминафиналът срещу Мексико на световното в САЩ.

“Този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов поставя мексиканците за втори път на колене” - крилатата фраза, влязла завинаги в български футболен фолклор, идва на 5 юли 1994 г., когато Михайлов спасява втора дузпа на мексиканския отбор.
 Българският състав изживява незабравимата си приказка - класира за четвъртфиналите на турнира. После детронира и действащия световния шампион Германия. Макар да губи полуфинала срещу Италия, България завършва на четвърто място в света.

САЩ `94 е повод за истински карнавал по улиците в София, който е като от друга вселена на фона на събраната горчилка и омраза, движила митингите от 89-а и 90-та.

Това лято осигурява на Боби Михайлов и останалите футболисти от същото поколение статут на национални герои. "Американското лято" е най-горещото на прехода, а и най-позитивното събитие за този период. За какво друго, случило се от 1989-а насам, се пеят песни, правят се филми и са написани книги?

Възходът на президент на БФС

На фона на невероятната кариера на Борислав Михайлов като футболист, “царуването му” начело на БФС започва със скандал и завършва по такъв начин.

До 2005 г. Иван Славков е президент на БФС. Член е и на Международния олимпийски комитет (МОК). Година по-рано BBC публикува разследване, което уличава Батето - какъвто беше прякорът му, в съгласие за подкуп срещу лобиране в полза на домакинството на Лондон за Олимпийските игри през 2012 г. 

МОК отстранява Славков от редиците си. Тогава се появяват и първите съмнения, че той ще изгуби и поста си като президент на БФС.

Последното, както тогава, така и сега, никак не е лесно. Причината е, че зоналните съвети на БФС се назначават от президента и Изпълкома и те могат да “обработят” по правилния начин президентите на малките клубове, гарантирайки гласове за "правилния" кандидат. А както грандове като ЦСКА и "Левски", така и отбори от третото и четвъртото ниво на българския футбол имат право на един глас на конгреса.

Кампанията на Боби Михайлов през 2005-а е много силна и му носи успех. На 17 януари - месеци преди конгреса - зад него застават големите имена от САЩ '94 – Христо Стоичков, Наско Сираков, Трифон Иванов, Любослав Пенев, Йордан Лечков и Емил Костадинов.

30 години, откакто Господ беше българин, или жалкият край на легендите

На 21 октомври 2005 г. Боби Михайлов официално е избран за новия президент на БФС, а Славков губи.

Страхливото старче

Оттогава Михайлов е несменяем. За 18-годишното му управление начело на БФС националният отбор няма нито едно класиране за европейско или световно първенство. Клубният шампионат става все по-слаб, стадионите в 99% от случаите са в окаяно състояние, а най-популярният спорт в страната умира бавно, но сигурно.

От 2005 г. насам националният отбор сменя 15 национални селекционери, а отборът пада с над 40 места в класацията на FIFA - срива се до 86-о място.

Всичко това при условие, че БФС е организация, в която постъпват огромни финансови средства: телевизионни права, лицензи, продажба на билети, международните организации.

Само от 2017 до 2022 г. приходите на БФС от нестопанска дейност достигат 108 млн. лева, като разходите са около 103 млн. Най-голямото перо в отчета са "други" административни разходи, където отиват над 37 млн. лева за пет години. Само даренията (със и без условие) са над 75 млн., като основно идват от FIFA и UEFA.

По адрес на Михайлов през годините има обвинения в корупция, черно тото, непрозрачно управление, пренасрочване на милиони евро и различни зависимости, включително политически. Има и подозрения, че той е само фасадата на "дълбоката държава", която е завладяла и футбола.

Във времето някои от футболистите от златното поколение оттеглят подкрепата си за Михайлов. Любо Пенев дори се кандидатира срещу него за президент на БФС на конгрес през 2017 г. Оттегля се, след като скандалите около форума изобилстват.

Чашата започва съвсем да прелива още преди няколко години. Докато за две десетилетия България не намира път голям международен форум, Северна Македония прави дебют, а Хърватия достига до финал и полуфинал на световно. Останалите балкански държави като Сърбия, Албания, Румъния, Гърция и дори Косово изглеждат на светлинни години напред.

Заради проблемите в БФС и съмнения как се харчат парите за детски спорт държавата обявява, че спира финансирането. От това нищо осовено не следва обаче.

Михайлов (уж) подава оставка в деня след скандалния мач с Англия в София в средата на октомври 2019 г. Тогава той и ръководството на БФС са подложени под натиск от министър-председателя по същото време Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев.

Националният отбор губи с 0:6 от Англия, но не загубата, а расистки скандирания по трибуните са повод Михайлов да бъде притиснат. Случилото се в София се превръща и в международен скандал.

Впоследствие бившият вратар слиза от сцената и в продължение на година и половина не се появява на футболни събития. Точно 558 дни след това Боби Михайлов се завръща сякаш нищо не се е случвало.

Междувременно за властта в БФС се водят съдебни дела. Те са между федерацията и клубове, предвождани от Димитър Бербатов, който е кандидат за президент по време на изборния конгрес през 2021 г.
 Тогава той губи с минимална разлика президентското място (11 гласа), а по-късно Софийският градски съд (СГС) постановява, че 90 от подадените гласове са били нередовни.

Следва кратък период на затишие. И поредица от провали на националния отбор, който няма нито една победа и е на последно място в групата си за квалификациите за следващото европейско първенство, на което страната няма да участва. В крайна сметка футболните фенове от цялата страна безпрецедентно да се обединят с искане за оставка на цялото ръководство на БФС. Това се случва преди около месец.

Кулмнинацията са кървавите протести от 16 ноември пред Националния стадион "Васил Левски” преди и по време на европейската квалификация между България и Унгария, които изведнъж “подсетиха” всички държавни институции за нередностите в БФС.

Последната надежда сега е Боби Михайлов максимално бързо да освободи футбола от присъствието си, а след време - някога в бъдещето, след много години, някой да не го спомене като гробокопача на българския футбол, а само като герой от САЩ ’94. Но едва ли…

Страхливото старче остави в сянката си симпатичния вратар.

Борислав Михайлов, парламентарна комисия Пред НС: Боби Михайлов се обяви за "жертвено агне", не каза за оставка и хвърли вината върху всички

Прокуратурата започва проверка срещу Боби Михайлов и БФС

Наско Сираков и ЦСКА поискаха оставката на Михайлов, останалите клубове мълчат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024