Капитанът Артьом Дзюба отказа да играе за Русия по "семейни причини" Снимка: © Getty Images

Капитанът на руския национален отбор по футбол Артьом Дзюба попадна в центъра на медиен скандал в Русия, след като главният треньор на "Сборная" Валерий Карпин обяви, че Дзюба е отказал повиквателна за лагер-сбор заради войната в Украйна.

"В неделя поговорихме с Артьом по телефона. Той се извини и помоли да не го викаме на лагер-сбора заради сложната ситуация в Украйна, където живеят много от неговите роднини. Добре поговорихме и решихме да не привличаме Артьом на този сбор. Споразумяхме се, че ще запазим връзка с него и ще следим играта му в клуба", казва Карпин, цитиран от ТАСС.

Малко по-късно Дзюба даде интервю за руската медия "Спорт Експрес", в което изненадващо се разграничи от твърденията на Карпин, но отказа да даде повече подробности за мотивите си извън "лични причини".

"Не заминах с националния отбор на Русия не заради политически мотиви. Причината е свързана със семейни обстоятелства, но не бих искал да се впускам в детайли. В този период исках да прекарам време със семейството си", казва той и обяснява твърденията на Валерий Карпин с "неправилно разбиране или невярна интерпретация на думите му".

Дзюба е капитан на руския национален отбор от 2018 г. насам и е смятан за един от най-добрите футболисти на страната. Продължава да играе на 33-годишна възраст като нападател на петербургския клуб "Зенит".

Артьом Дзюба е роден в Москва, но баща му е от региона на украинската Полтава. Кариерата му в основния национален отбор на Русия започва от 2011 г. Той е награждаван неколкократно с награди за най-добър футболист на сезона в Русия, най-добър голмайстор в руския шампионат, и има отличие "заслужен майстор на спорта в Русия" от 2018 г., включително почетна грамота от Владимир Путин.

Малко след избухването на войната в Украйна Дзюба беше провокиран от украинския играч Витали Миколенко да заеме позиция - Миколенко се възмущаваше защо руските футболисти не реагират на случилото се и предупреждаваше, че никога няма да им бъде простено за това, че са мълчали по време на войната.

На 2 март Артьом Дзюба публикува послание в Instagram, в което казваше, че не е коментирал случващото се "не защото се страхува, а защото не е експерт по политика".

В позицията си Дзюба осъждаше войната, без да споменава Владимир Путин, но в същото време заявяваше, че е "против двойните стандарти" и че спортът трябва да е чист от политика.

"Войната е нещо страшно. Но аз съм шокиран от човешката агресия и ненавист, които с всеки ден придобиват невиждани мащаби. Аз съм против дискриминацията по национален признак. Не се срамувам, че съм руснак. Гордея се, че съм руснак. И не разбирам защо сега трябва да страдат спортистите... Войната ще свърши, но човешките отношения ще останат. И вече няма да има как да се върнен назад", казва той.

Украинският футболист Олександър Зинченко, който играе за "Манчестър Сити", обаче реагира на думите му със собствена позиция.

"Да, спортът не бива да бъде част от предизборни кампании, партийни съревнования, промоция на слогани и PR-платформа. Но спортът, както и всяка друга сфера на живота, не може просто да стои встрани и да гледа войната, агресията и смъртта. Всички би трябвало да се борим срещу злото, независимо от професията ни. Злото трябва да бъде наказано по всички платформи, които са на разположение на обществото", казваше Зинченко.


Редактор на руския "Първи канал" се появи по време на централните новини с плакат "Спрете войната" Редактор на руския "Първи канал" се появи по време на централните новини с плакат "Спрете войната"

Мъск предизвика Путин на битка 1 vs. 1 за съдбата на Украйна Мъск предизвика Путин на битка 1 vs. 1 за съдбата на Украйна



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024