"Карат ме да избирам дали ще кърмя детето си, или ще играя на Олимпиадата" Снимка: © https://www.instagram.com/ona_carbonell/

Олимпиадата в Токио е съпътствана от постоянни проблеми и скандали, но последният от тях се оказва особено чувствителен за младите майки, спечелили квота за Игрите.

Заради Covid-19 организаторите в Токио наложиха забрана за присъствието на роднини на атлетите в олимпийското село. Ограничението се отнасяше дори за новородените деца на състезателките. Обратната реакция сред някои спортистки беше толкова остра, че МОК все пак реши да направи известни отстъпки пред жените, които трябва да кърмят.

Въпреки това ограничителният режим продължава да създава проблеми.

В края на юни американската лекоатлетка Алифин Тулиамук и канадската баскетболистка Ким Гоше публично протестираха срещу налагането на извънредната мярка с ограничаването на контактите между спортистите и най-близките членове на семействата им.

"През цялата си кариера съм искала само едно нещо - да представлявам Канада на Олимпийските игри. Миналата година се класирахме за Токио, но сега ме принуждават да избирам дали искам да кърмя (3-месечната си дъщеря), или искам да играя на Олимпиадата. От Токио ми казаха: "Без приятели, без семейство, без изключения". По всички традиционни канали се опитахме да обжалваме - всички казват, че не могат да направят нищо. Вече сме в 2021 г. Време е да създадем нормални условия за работещите майки", споделя Гоше в Instagram. Баскетболистката ще трябва да се раздели с детето си за период от 28 дни заради предварителната подготовка и състезанията.

Алифин Тулиамук, която ще се състезава в маратонното бягане в Токио, също сподели разочарованието си от ограниченията пред младите майки. Тя ражда първото си дете през януари 2021 г., шест месеца преди началото на игрите.

"Знам, че би трябвало да я оставя само за десетина дни и тя ще се справи, много други майки правят същото нещо. Но не мога да си представя, че ще се отделя от детето си дори за половин ден. Знам, че всичко, което правя, е пример за нея. Искам да знае, че независимо от всички предизвикателства, тя все пак ще може да следва мечтите си и да победи. Сега трябва да убедя сама себе си, че независимо от това, че ще трябва да оставя 5-месечната си дъщеря за 10 дни заради Олимпиадата, мога да победя и да й покажа как да бъде силна", пише тя.

Само няколко дни преди церемонията по откриването на Олимпиадата - още една състезателка беше принудена да остави детето си у дома, за да може да участва в състезанията.

Испанката Она Карбонел (синхронно плуване) публикува клип в Instagram, в който кърми едногодишния си син и описва невъзможните условия, които японското правителство е наложило и организаторите отказват да адаптират към нуждите на жените.

Тя разказва, че детето и съпругът й е трябвало да отстеднат в отделен хотел, чието местоположение няма да бъде известно до последния момент - така Карбонел не може да планира колко време ще й бъде необходимо да пътува от олимпийското село до семейството си.

"Нямаше да им разрешат да излизат от хотелската стая по време на периода от 20-тина дни, в които ще съм в Токио. Щях да бъда принудена да напускам олимпийската вила и "балона" на нашия отбор, за да отида до техния хотел, с което щях да поставя под риск здравето на съотборниците си по време на Олимпийските игри. Взех много тежко решение, защото разпорежданията на японското правителство не позволяват едновременно да се състезавам и да бъда близо до семейството си", казва тя.

Карбонел ще трябва да изпомпва млякото си в продължение на 20 дни и да се надява, че след завръщането си в Испания отново ще може да кърми детето си - нещо, на което тя държи много.

Според LA Times - забраната за присъствието на децата е една от причините, поради които Серина Уилямс реши да се откаже от участие в Олимпийските игри. 39-годишната звезда има четири олимпийски златни медала от двойки и сингъл (Лондон 2012).

Олимпийската спринтьорка Алисън Феликс повдигна още една проблематична тема, свързана с осигуряването на нормални условия за отглеждането на децата на атлетите, докато те са ангажирани с Игрите.

Фелиск и компанията Athleta обявиха, че ще подпомагат финансово младите майки-състезателки, за да могат да наемат детегледачки.

"Не всички спортисти имат достъп до такава подкрепа от страна на партньор или спонсор. Искаме да покажем на спортната индустрия, че всички майки-атлети се нуждаят от същата пълноценна грижа", казва тя.


12-годишната Хенд Заза: От войната в Сирия до Олимпийските игри в Токио


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024