Карлес Пучдемон се върна в Испания само за да избяга Снимка: © Getty Images

Властите в Барселона затвориха пътища и организираха блокади в опит да заловят лидера на движението за независимост на Каталуния Карлос Пучдемон. Тази сутрин той се завърна в Испания след няколко години в изгнание въпреки издадената му заповед за ареста, малко след това изчезна.

"Да живее свободна Каталуния. Днес дойдох, за да ви напомня, че ние още сме тук," обърна се той към събралото се да го посрещне множество в Барселона. След това следите му се губят.

По-рано тази седмица Пучдемон обяви, че ще присъства на заседанието на каталунския парламент, на което клетва ще положи новият каталунски премиер - социалистът Салвадор Иля.

"При нормални демократични условия би било безсмислено за един обикновен депутат като мен да обявява намерението си да присъства на вота, това би било без никакво значение. Ние обаче не живеем в нормални демократични условия", каза той преди ден във видеоклип, публикуван в социалната мрежа X.

След неуспешния опит за референдум за независимост на Каталуния през 2017 г, Пучдемон замина за Брюксел, за да избегне екстрадиция. До преди месец той беше депутат от Европейския парламент.

С приет преди няколко месеца със закон беше прието стотици участници в опита за отцепването на Каталуния и последвалите протести да получат аминистия от властите в Мадрид.

Законовите промени бяха приети през май, но през юли Върховният съд на Испания излезе с решение, че Пучдемон и обвинените в злоупотреба с държавни средства, не попадат под закона за амнистията и потвърждава заповедите им за арест.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024