Испанските депутати приеха закона за амнистията на каталунските сепаратисти Снимка: © Getty Images

Повече от шест години след опита на Каталуния да се отдели от Испания с незаконния референдум за независимост, испанският парламент прие закона за амнистия, с което се очаква да бъде сложен край на острите спорове по темата.

Законът беше подкрепен от партиите от управляващата лява коалиция, две каталунски партии и няколко по-малки формации. Против бяха от консервативната десница и от крайнодясната Vox.

С отхвърлянето на ветото на Сената (Горната камара) Конгресът на депутатите (Долната камара) проправи път и към завръщането на лидера на движението за независимост на Каталуния Карлос Пучдемон в страната.

Oсвен това законът ще позволи амнистията на стотици други участници в опита за отцепването на Каталуния и последвалите протести, включително хора на високи позиции в Барселона.

Амнистията беше решаващата част от трудните преговори на премиера Педро Санчес за спечелване на подкрепата на двете каталунски партии, подкрепящи независимостта.

При започването на преговорите опозицията се противопостави на плановете за амнистия и организира протести в страната.

Според Санчес тя ще сложи край на тежката политическа криза в североизточния регион, въпреки че преди да станат ясни резултатите от изборите, се противопоставяше на тази идея.

По-рано този месец стана ясно, че каталунските сепаратисти губят мнозинството си в регионалния парламент на автономната област, след като изборите там бяха спечелени от социалистите на Санчес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024