Къщата от аферата "Барселона" се продава

Къщата от аферата "Барселона" се продава за 2 950 000 евро, твърди испанският вестник El Periodico. Именно от това издание свързаха испанското разследване за пране на пари с премиера Бойко Борисов през февруари.

Обявата ѝ в известна агенция за недвижими имоти гласи, че къщата "е на четири етажа, има седем бани, осем паркоместа, асансьор, градина, басейн и прекрасна панорамна гледка към Барселона" и че застроената площ е 560 кв. метра. Цената ѝ е спаднала с 450 хиляди евро в сравнение с първоначално търсената.

В първоначалната статия на El Periodico се твърдеше, че полицията в Каталуния разследва българката Борислава Йовчева, нейния баща Георги Йовчев (бивш електротехник) и още петима неназовани граждани по съмнения за пране на пари. Поводът е сигнал от сдружението "БОЕЦ", в който се казва, че Йовчева е имала връзка с премиера Бойко Борисов през 2012 г. Обект на проверка е вилата, в която младата жена живее в Барселона, както и потокът от около 5 млн. евро, който е преминал през свързани с нея дружества.

Полицията не е открила данни за законни източници на средства, които да оправдават високия стандарт на живот на бившата манекенка и баща й. В статията се посочва, че Йовчева ползва бял Porsche Macan за 70 000 евро, придобито от EMA BGS SL под лизинг през 2017 г., като се цитира становище на полицията, че "транзакцията не отговаря на загубите на притежавания от нея магазин и компанията, която почти е фалирала". В El Periodico се споменават още имената на Александър Чаушев (описан като руски гражданин с фамилия Chavsev).

През май българската прокуратура се самосезира по случая, като бе обявено, че по него работи и НАП.

"В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки", се казва в съобщението на прокуратурата от тогава.

Бойко Борисов не потвърждава и не отрича дали познава Борислава Йовчева, но твърди, че самият той няма "нито къща, нито имоти" в Барселона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024