Катар не успява да привлече очаквания брой туристи за Световното по футбол

Катар изглежда е далеч от целта си да привлече близо 1,2 млн. души в страната в рамките на Световното първенство по футбол. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на доклад на организаторите, с който разполага. През първите седмици от първенството са пристигнали малко над 765 хил. посетители, което не отговаря на предварителните очаквания на Катар.

Докладът, изготвен от Върховния комитет на Катар (ВК), който организира турнира, показва, че през първите 17 дни за Световната купа са дошли общо 765 859 чуждестранни посетители. Повече от половината от тях обаче вече са отпътували.

Огромен скок на туристите на този етап е малко вероятен, тъй като в Доха остават само 8 национални отбора, а от 64-те мача в турнира също са останали само още 8. Организаторите прогнозираха, че пиковият период за туризма около Световното ще бъде от 24 до 28 ноември по време на натоварената групова фаза.

Докладът на ВК показва още, че са продадени 3,09 млн. билета за турнира, който приключва на 18 декември. Футболното събитие за първи път се провежда в държата от Близкия изток и се смята за едно от най-скъпите по отношение на билетите, хотелите и алкохола, чиято продажба е ограничена.

"След като до края на състезанието остава повече от седмица, започна да пристига вълна от нови посетители от страните, които достигнаха до четвъртфиналите", съобщава неназован катарски служител пред "Ройтерс".

Очаква се още посетители да се стекат в страната за популярните финални мачове от първенството. Или поне на това се надява катарското правителство, което инвестира милиарди, за да бъде домакин на събитието. Един от опитите му дори включваше туристически реклами с английската футболна звезда Дейвид Бекъм.

Според доклада кумулативната посещаемост на първите 52 мача на стадиона е 2,65 млн. души. По-рано от ФИФА заявиха, че посещаемостта на стадионите в Катар е надминала тази на стадионите през Световното по футбол в Русия през 2018 г.

полупразните трибуни на стадиона в доха Световното на абсурдите: Празни трибуни и антирекорд за Катар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024