Катар отправи заплаха, че ще спре природния газ заради корупционния скандал в ЕП Снимка: © Getty

Катар осъди разследването за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент и каза, че случващото се може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ.

Белгийските власти бяха разкритикувани, че са използвали "неточна" информация в изявление на катарски дипломат, предава БГНЕС. Новината се позовава на изявление на дипломат от мисията на Катар в ЕС.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която допреди корупционния скандал беше зам-председател на Европарламента, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой.

Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейския парламент и миналата седмица бе спрян достъпът на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, се казва в изявлението на дипломата.

„Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, допълва той.

Според белгийските прокурори разследването за корупция в Европейския парламент тече повече от година, преди да бъдат извършени обиските и арестите през последните 10 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024