Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че локдаун на този етап не е нужен, но ако се стигне до ситуация, в която здравната система няма достатъчен ресурс да обслужва болните с Covid-19, той първи ще предложи ново затваряне.

„Хората протестират дори срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун. Локдаунът е тежък удар за цялата държава. Сегашните мерки са достатъчно строги, те практически са локдаун за всички, които не притежават зелен сертификат“, каза Кацаров в студиото на bTV.

Той отрече избягването на локдаун да е политическо решение. „Не, нищо общо нямат изборите с това нещо. Мерките са адекватни, спря нарастването на заразените, увеличи се броят на ваксинираните и на тестваните. Миналата година имаше локдаун при по-лека ситуация, но тогава нямахме ваксини и нямахме опит. Сега имаме план от лятото, имаме и ваксини. Здравната система е много добре организирана“.

Попитан какви са стойностите на заболели, починали и хоспитализирани, които ще доведат до ново затваряне, Кацаров отговори: „Няма числа, при които страната да отиде в локдаун, в този момент няма нужда от локдаун. Да спрем да се въртим около тази тема. Няколко пъти казвах, че няма нужда мен да ме убеждавате - при първата ситуация с риск да не можем да обслужваме болните, аз ще бъда първият, който ще го предложи“.

През последното денонощие битката с коронавируса загубиха 166 души, а заразените са 4662. Кацаров каза, че това е „повече от здравна криза“ и е „най-тежката пандемична вълна“, както и най-продължителната, тъй като продължава вече 3 месеца.

Според него правилата със зеления сертификат работят и през последните дни се вижда спиране на нарастването на броя инфектирани. „Най-добрата новина е, че това се дължи не толкова на контрола, а че хората приеха мерките“, каза министърът.

Само преди дни той каза обаче, че ни чакат „най-тежките 2 седмици“ от тази вълна. Причината – „хората, които влизат в болница сега, са хората, заразили се миналата седмица, от гледна точка на здравната система тези 14 дни ще бъдат най-тежки“. „Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме, да нямаме достатъчно реанимационни легла. Ако не продължим да се придържаме към мерките и да се ваксинираме масово, както миналите 2 седмици, нищо добро не ни чака“, каза Кацаров.

Той добави, че Здравната каса и Българският лекарски съюз са подписали анекс към Националния рамков договор, с който от следващата седмица към здравната система ще се добавят допълнителни 70-80 реанимационни легла за битката с Covid-19. В лечебните заведения в страната са настанени 8372 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 710 се нуждаят от интензивни грижи.

Според Кацаров властите не са се провалили с ваксинационната кампания, въпреки че страната остава последна в ЕС по дял на имунизираното население, както беше и при кабинета „Борисов 3“. „Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация. Нагласите към ваксините, към политиката – това пречи на хората, това се преодолява трудно. Но за 2 седмици първа доза са си поставили над 200 хиляди души, за 2-те седмици преди това числото беше 50 хиляди души“, заяви министърът.

Директорите на РЗИ-та са му казали, че контролът на влизането със зелените сертификати в различни обекти е засилен, въпреки че много хора сигнализират, че документите им не се сканират с приложение.

След като министърът се появи пред студиото на bTV, той беше обграден от протестиращи срещу зеления сертификат. „На тези млади момчета, които организираха този панаир, ако се заразят, ще трябва аз да им осигуря легла и ще го направя“, каза той. „Партиите организират протести срещу зеления сертификат, не знам кои са тези хора, кой ги е пратил, платили ли им са“.

Кацаров говори и по темата за връщане на най-малките деца в училище, но отклони въпроса дали в системата има достатъчно хора за извършване на щадящи тестове на учениците.

„Предлагам тези въпроси да пренесете към образователната система, нашите експерти ежедневно са във връзка с тях. МЗ определя правилата. Отделни училища биха могли да извършват присъствено обучение – ако отговарят на определени правила за безопасна среда. Ако не могат, ако имат притеснения, учебният процес може да продължи неприсъствено. Ако това не беше възможно, щяхте да ме питате защо децата не са в училище. Ние осигуряваме щадящите тестове и помагаме за организацията на процеса чрез нашите експерти“, каза той.

МЗ помага за събиране и изхвърляне на тестовете, защото те са опасни отпадъци. „Имаме организация за това“, допълни министърът.

Той каза, че щадящите тестове са с чувствителност над 90-95%. Поръчаните до момента ще стигнат за една седмица.

Кацаров отново призова населението да се имунизира срещу коронавируса, както направи преди няколко дни на обща пресконференция със здравни експерти от всички области на медицината. „Това е начин да покажем, че всички хора от здравната система сме единодушни, че най-добрият начин да се справим с кризата, е ваксинацията. Призоваваме целия народ да се ваксинира“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си