Кацаров: Локдаун не е нужен сега, но ако не можем да приемаме повече болни, ще го въведа

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че локдаун на този етап не е нужен, но ако се стигне до ситуация, в която здравната система няма достатъчен ресурс да обслужва болните с Covid-19, той първи ще предложи ново затваряне.

„Хората протестират дори срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун. Локдаунът е тежък удар за цялата държава. Сегашните мерки са достатъчно строги, те практически са локдаун за всички, които не притежават зелен сертификат“, каза Кацаров в студиото на bTV.

Той отрече избягването на локдаун да е политическо решение. „Не, нищо общо нямат изборите с това нещо. Мерките са адекватни, спря нарастването на заразените, увеличи се броят на ваксинираните и на тестваните. Миналата година имаше локдаун при по-лека ситуация, но тогава нямахме ваксини и нямахме опит. Сега имаме план от лятото, имаме и ваксини. Здравната система е много добре организирана“.

Попитан какви са стойностите на заболели, починали и хоспитализирани, които ще доведат до ново затваряне, Кацаров отговори: „Няма числа, при които страната да отиде в локдаун, в този момент няма нужда от локдаун. Да спрем да се въртим около тази тема. Няколко пъти казвах, че няма нужда мен да ме убеждавате - при първата ситуация с риск да не можем да обслужваме болните, аз ще бъда първият, който ще го предложи“.

През последното денонощие битката с коронавируса загубиха 166 души, а заразените са 4662. Кацаров каза, че това е „повече от здравна криза“ и е „най-тежката пандемична вълна“, както и най-продължителната, тъй като продължава вече 3 месеца.

Според него правилата със зеления сертификат работят и през последните дни се вижда спиране на нарастването на броя инфектирани. „Най-добрата новина е, че това се дължи не толкова на контрола, а че хората приеха мерките“, каза министърът.

Само преди дни той каза обаче, че ни чакат „най-тежките 2 седмици“ от тази вълна. Причината – „хората, които влизат в болница сега, са хората, заразили се миналата седмица, от гледна точка на здравната система тези 14 дни ще бъдат най-тежки“. „Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме, да нямаме достатъчно реанимационни легла. Ако не продължим да се придържаме към мерките и да се ваксинираме масово, както миналите 2 седмици, нищо добро не ни чака“, каза Кацаров.

Той добави, че Здравната каса и Българският лекарски съюз са подписали анекс към Националния рамков договор, с който от следващата седмица към здравната система ще се добавят допълнителни 70-80 реанимационни легла за битката с Covid-19. В лечебните заведения в страната са настанени 8372 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 710 се нуждаят от интензивни грижи.

Според Кацаров властите не са се провалили с ваксинационната кампания, въпреки че страната остава последна в ЕС по дял на имунизираното население, както беше и при кабинета „Борисов 3“. „Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация. Нагласите към ваксините, към политиката – това пречи на хората, това се преодолява трудно. Но за 2 седмици първа доза са си поставили над 200 хиляди души, за 2-те седмици преди това числото беше 50 хиляди души“, заяви министърът.

Директорите на РЗИ-та са му казали, че контролът на влизането със зелените сертификати в различни обекти е засилен, въпреки че много хора сигнализират, че документите им не се сканират с приложение.

След като министърът се появи пред студиото на bTV, той беше обграден от протестиращи срещу зеления сертификат. „На тези млади момчета, които организираха този панаир, ако се заразят, ще трябва аз да им осигуря легла и ще го направя“, каза той. „Партиите организират протести срещу зеления сертификат, не знам кои са тези хора, кой ги е пратил, платили ли им са“.

Кацаров говори и по темата за връщане на най-малките деца в училище, но отклони въпроса дали в системата има достатъчно хора за извършване на щадящи тестове на учениците.

„Предлагам тези въпроси да пренесете към образователната система, нашите експерти ежедневно са във връзка с тях. МЗ определя правилата. Отделни училища биха могли да извършват присъствено обучение – ако отговарят на определени правила за безопасна среда. Ако не могат, ако имат притеснения, учебният процес може да продължи неприсъствено. Ако това не беше възможно, щяхте да ме питате защо децата не са в училище. Ние осигуряваме щадящите тестове и помагаме за организацията на процеса чрез нашите експерти“, каза той.

МЗ помага за събиране и изхвърляне на тестовете, защото те са опасни отпадъци. „Имаме организация за това“, допълни министърът.

Той каза, че щадящите тестове са с чувствителност над 90-95%. Поръчаните до момента ще стигнат за една седмица.

Кацаров отново призова населението да се имунизира срещу коронавируса, както направи преди няколко дни на обща пресконференция със здравни експерти от всички области на медицината. „Това е начин да покажем, че всички хора от здравната система сме единодушни, че най-добрият начин да се справим с кризата, е ваксинацията. Призоваваме целия народ да се ваксинира“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024