Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че локдаун на този етап не е нужен, но ако се стигне до ситуация, в която здравната система няма достатъчен ресурс да обслужва болните с Covid-19, той първи ще предложи ново затваряне.

„Хората протестират дори срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун. Локдаунът е тежък удар за цялата държава. Сегашните мерки са достатъчно строги, те практически са локдаун за всички, които не притежават зелен сертификат“, каза Кацаров в студиото на bTV.

Той отрече избягването на локдаун да е политическо решение. „Не, нищо общо нямат изборите с това нещо. Мерките са адекватни, спря нарастването на заразените, увеличи се броят на ваксинираните и на тестваните. Миналата година имаше локдаун при по-лека ситуация, но тогава нямахме ваксини и нямахме опит. Сега имаме план от лятото, имаме и ваксини. Здравната система е много добре организирана“.

Попитан какви са стойностите на заболели, починали и хоспитализирани, които ще доведат до ново затваряне, Кацаров отговори: „Няма числа, при които страната да отиде в локдаун, в този момент няма нужда от локдаун. Да спрем да се въртим около тази тема. Няколко пъти казвах, че няма нужда мен да ме убеждавате - при първата ситуация с риск да не можем да обслужваме болните, аз ще бъда първият, който ще го предложи“.

През последното денонощие битката с коронавируса загубиха 166 души, а заразените са 4662. Кацаров каза, че това е „повече от здравна криза“ и е „най-тежката пандемична вълна“, както и най-продължителната, тъй като продължава вече 3 месеца.

Според него правилата със зеления сертификат работят и през последните дни се вижда спиране на нарастването на броя инфектирани. „Най-добрата новина е, че това се дължи не толкова на контрола, а че хората приеха мерките“, каза министърът.

Само преди дни той каза обаче, че ни чакат „най-тежките 2 седмици“ от тази вълна. Причината – „хората, които влизат в болница сега, са хората, заразили се миналата седмица, от гледна точка на здравната система тези 14 дни ще бъдат най-тежки“. „Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме, да нямаме достатъчно реанимационни легла. Ако не продължим да се придържаме към мерките и да се ваксинираме масово, както миналите 2 седмици, нищо добро не ни чака“, каза Кацаров.

Той добави, че Здравната каса и Българският лекарски съюз са подписали анекс към Националния рамков договор, с който от следващата седмица към здравната система ще се добавят допълнителни 70-80 реанимационни легла за битката с Covid-19. В лечебните заведения в страната са настанени 8372 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 710 се нуждаят от интензивни грижи.

Според Кацаров властите не са се провалили с ваксинационната кампания, въпреки че страната остава последна в ЕС по дял на имунизираното население, както беше и при кабинета „Борисов 3“. „Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация. Нагласите към ваксините, към политиката – това пречи на хората, това се преодолява трудно. Но за 2 седмици първа доза са си поставили над 200 хиляди души, за 2-те седмици преди това числото беше 50 хиляди души“, заяви министърът.

Директорите на РЗИ-та са му казали, че контролът на влизането със зелените сертификати в различни обекти е засилен, въпреки че много хора сигнализират, че документите им не се сканират с приложение.

След като министърът се появи пред студиото на bTV, той беше обграден от протестиращи срещу зеления сертификат. „На тези млади момчета, които организираха този панаир, ако се заразят, ще трябва аз да им осигуря легла и ще го направя“, каза той. „Партиите организират протести срещу зеления сертификат, не знам кои са тези хора, кой ги е пратил, платили ли им са“.

Кацаров говори и по темата за връщане на най-малките деца в училище, но отклони въпроса дали в системата има достатъчно хора за извършване на щадящи тестове на учениците.

„Предлагам тези въпроси да пренесете към образователната система, нашите експерти ежедневно са във връзка с тях. МЗ определя правилата. Отделни училища биха могли да извършват присъствено обучение – ако отговарят на определени правила за безопасна среда. Ако не могат, ако имат притеснения, учебният процес може да продължи неприсъствено. Ако това не беше възможно, щяхте да ме питате защо децата не са в училище. Ние осигуряваме щадящите тестове и помагаме за организацията на процеса чрез нашите експерти“, каза той.

МЗ помага за събиране и изхвърляне на тестовете, защото те са опасни отпадъци. „Имаме организация за това“, допълни министърът.

Той каза, че щадящите тестове са с чувствителност над 90-95%. Поръчаните до момента ще стигнат за една седмица.

Кацаров отново призова населението да се имунизира срещу коронавируса, както направи преди няколко дни на обща пресконференция със здравни експерти от всички области на медицината. „Това е начин да покажем, че всички хора от здравната система сме единодушни, че най-добрият начин да се справим с кризата, е ваксинацията. Призоваваме целия народ да се ваксинира“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева