Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за събиране на пластмасови бутилки и кенове срещу депозит Снимка: © Kaufland/Lidl

Веригите Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за събиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета на принципа на т.нар. депозитна система. В замяна на върнатите отпадъци хората ще получават ваучер от 5 стотинки на бутилка, който могат да използват след това при пазаруване в съответния магазин.

Пилотните проекти на двата германски бранда, част от Schwartz Group, са базирани на отдавна разпространената в Европа депозитна система за преработване и рециклиране на отпадъци. Идеята е чрез паричен стимул за гражданите цели да насърчи прилагането на зелените политики и трансформацията на икономиката в кръгова. Скоро предстои да започне работа и по внедряването на подобна публична система, стана ясно по време на специално събитие за журналисти.

„Този процес е простичък, ефективен и може да ангажира всички български граждани като ползватели да участват в кръговата икономика“, каза изпълнителният директор на „Лидл България“ Милена Драгийска.

Как работят автоматите?

Автоматите в Kaufland и Lidl приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. Ако те са смачкани, замърсени или с течности, машината няма да ги приеме, тъй като това е важно за последващото извличане на суровината и нейната преработка. Автоматите отхвърлят също и пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет.

Приетите опаковки се подават, а в автомата:

  1. се разделят от автомата в различни клетки според вида им,
  2. оттам заминават за логистичните центрове на веригите, където биват балирани
  3. след това се насочват към преработватели, които ги превръщат в материал, годен за повторно използване
  4. т.нар. рециклат се изпраща на производителите на бутилки/кенове, които го внедряват в нови опаковки

Срещу всяка върната бутилка или кен човек получава еко ваучер от 5 стотинки, който може да използва след това при пазаруване и да приспадне сумата от общата си сметка. Стойността депозита не е математически калкулирана, а фиксирана на база сравнителен анализ. Тепърва предстои да се анализират ефектите от функционирането на автоматите, да се обсъдят с индустрията и евентуално да претърпят промени, включително и по отношение на паричния стимул.

Инвестицията в един автомат и неговата инсталация надхвърля 100 хил. евро, стана ясно от думите на Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България. Към момента бизнес моделът все още не е изпипан докрай. Въпросните 5 стотинки се поемат от веригите, като след това им се приспадат разходи от магазините финансират петте стотинки от сметките на клиентите, а след това получават приход от преработвателите.

Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България

„От една страна защитаваме околната среда, от друга пестим средства“, отбеляза посланикът на Германия Ирене Планк, изтъквайки колко е важно всички да бъдат част от кръговата икономика.

Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други.

Защо е важно?

„Тези пластмасови бутилки и кенчета са една суровина, която не само е добре да бъде събрана, но и да бъде използвана (повторно) в българската хранителна индустрия и така да се реализира идеята „от-бутилка-до-бутилка“, която е пример за щадяща икономика“, коментира Милена Драгийска.

Независимо дали човек ще се възползва от тези автомати, или не – наличието им е важно за данъкоплатците като цяло, за да не се прахосват техните пари за потенциални санкции върху страната. Като държава член на ЕС, България има ангажимент към нормативите за опазване на околната среда. Приетите правила задължават страната към 2025 г, да има 77% събираемост на бутилки и кенчета в обращение, а към 2029 – 90%. Освен това към 2030 г. индустрията вече трябва да влага поне 30% рециклат в производството на бутилки.

„Това са три прости причини, поради които стартът на един такъв пилотен проект е важен не само за нас, а за обществото като цяло.“

Тестът на организационните и логистични процеси ще покаже къде какво още може да се подобри, за да се надгради в цялостна депозитна система.

Пилотните проекти на двата германски бранда са само първата стъпка към замисленото по-широко приложение на подобни автомати в България. Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева каза, че още в рамките на тази седмица предстои да бъде избран изпълнител за интегриране на национална депозитна система. Проектът, който е част от Национален план за управление на отпадъците и Стратегията за кръговата икономика, ще бъде представен за обществено обсъждане до средата на май.

„Постигането на целите до 2035 г. да рециклираме над 65% от отпадъците ще се случи с помощта и на бизнеса, и на всички граждани“, каза Колева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024