ГЕРБ отказа да подкрепи предложението на своя коалиционен партньор "Обединени патриоти", според което броят на действащите казина и игрални зали в България трябваше да бъде значително намален. 

Патриотите настояваха местата за хазарт да действат единствено в 5-звездните хотели и големите курорти, както и в близост до граничните пунктове на страната. ГЕРБ обаче не застана зад това предложение на първото четене на законодателните промени, което премина днес. На свой ред депутатите от БСП също се противопоставиха на предложението на Валери Симеонов. Според депутатът Николай Тишев подобни рестрикции ще благоприятстват нелгелния хазарт и онлайн залаганията.

При гласуването промените в Закона за хазарта бях подкрепени от 22 депутати, като в същото време имаше 127 въздържали се и 4 "против".

Проектозаконът предизвика множество полемики. Игралната индустрия съвсем очаквано се обяви твърдо против подобни мерки, а малко след това тяхното становище бе подкрепено и от повечето футболни, баскетблони и волейболни клубове в България, чиито основни спонсори са от хазарта. Някои от тях дори заявиха, че без финансовите средства, осигурявани от спонсорските договори с компаниите за залози, самото им съществуване ще бъде поставено под въпрос. Един от футболните клубове, направили подобно изявление, изненадващо беше настоящият носител на Купата на България "Локомотив" (Пловдив).

От комисия към агенция

Междувременно ГЕРБ позволи разрастването на дейността на Българския спортен тотализатор (БСТ), като сред организираните от него хазартни игри са включени: традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета (съществуващи и в досегашния Закон за хазарта), както и  "залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти и игри онлайн в игрално казино".

Освен това БСТ ще получи възможността да организира въпросните игри в наети пунктове и чрез обособени устройства за самообслужване. Депутатите от управляващата партия обясниха решението си с това, че 1/3 от приходите на БСТ ще бъде инвестирана в развитието на спорта.

СМЕТНАТА ПАЛАТА РАЗКРИ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ ТОТОТО

Одобрено беше и предложението на ГЕРБ, според което Държавната комисия по хазарта ще бъде преобразувана в държавна агенция към министерския съвет. Най-значимата разлика ще се състои в това, че новата агенция ще бъде оглавяване от председател. Това означава, че за разлика от съществуващата досега комисия тя ще бъде едноличен орган. 

Депутатът от БСП Румен Гечев реагира много остро на предложението контролът върху хазарта да е в ръцете на Министерски съвет. Според него "и в Африка няма такъв цар на хазарта".

Промените предвиждат и създаването на регистър на зависимите от хазарт. В него ще бъдат вписвани единствено хора, които осъзнават своята зависимот и доброволно поискат да бъдат вписани. Лица, чиито имена фигурират в регистъра, няма да бъдат допускани до игрални зали и казина. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия