Казусът "Даная": Габровски призна за липсата на специалист по време на лечението, но не смята, че това е довело до грешка

Зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски се включи в публичния дебат около повторната проверка за причините за смъртта на 15-годишната Даная, като оправда всички действия на колегите си по време на неуспешната ѝ терапия.

Според Габровски - не е имало основателна причина детето да бъде подложено на преглед със скенер при първото посещение в спешния кабинет след удар по главата, въпреки че е имала съпътстващо хематологично заболяване.

Скенер е направен едва седмица по-късно, когато момичето се е оплаквало от доста по-силно главоболие и действително е било с индикации за мозъчен кръвоизлив.

Това, което Габровски призна, е, че детето е наблюдавано от лекари-специализанти, а в болницата не са присъствали специалисти, които да консултират случая на място.

Той обяви, че специализантите работят с "постоянна консултативна помощ", но в периода на лечението на Даная не са повикани специалисти, защото "не е нужно да идва в болницата, ако може да го види от вкъщи на монитора".

Проблемът, за който майката на Даная още тогава сигнализира, е, че тежкият случай с дъщеря ѝ се развива по време на дълги почивни дни около Гергьовден. Жената се е принудила да се моли за контакти с неврохирурзи през Facebook, заради притеснението си, че детето не се лекува адекватно.

Проф. Николай Габровски даде пример със самия себе си, като каза, че никога не е отказвал да консултира свои колеги или да дойде на място - но не стана ясно защо при казуса с Даная се е наложила намесата на тогавашния служебен здравен министър Асен Меджидиев, за да може най-после майката да се срещне със специалист.

В разговора на Цветанка Ризова с професора не беше засегнат и друг проблем, който Ани Стоянова е описала след смъртта на дъщеря си - за грубото отношение и обидите, на които е била подложена в най-тревожните си моменти именно от въпросния специалист.

В няколко интервюта Стоянова посочва лично д-р Михаил Захаринов (директор на детската неврохирургия), който я наричал "малоумна" и я обвинявал за това, че Даная можела да умре на операционната маса, защото майката настоявала детето ѝ да бъде оперирано.

Според проф. Габровски - в случая с Даная не е имало индикации за нужда от хирургическа намеса, а допълнителното ѝ заболяване е било "контраиндикация".

Неврохирургът отрича и да е имало недостиг на кръвоспиращ медикамент NovoSeven в "Пирогов", въпреки че той не е осигурен на Даная от болницата, а от ИСУЛ.

Според проф. Габровски, това е станало по предложение на лекуващата хематоложка на Даная от ИСУЛ, а колегата му в "Пирогов" е "спестил време", като е приел да вземе медикамента от чужда болница, вместо да го изпише по официален ред. Поради тази причина майката на Даная е била принудена да отиде лично до втората болница, за да получи медикамента за детето си, прието в "Пирогов".

На въпрос трябва ли тогава протоколът за изписване на животоспасяващо лекарство да се промени, ако забавя лечението на спешни пациенти, обаче Габровски отговори отрицателно.

Ани Стоянова обвинява не медиците, а директора на "Пирогов" за лошата организация в болницата. Тя настояваше Валентин Димитров да се оттегли временно, за да може вътрешната проверка да бъде обективна - той обаче отказа да го направи.

Вместо това - лекарски колективи и отделни началници на отделения се надпреварват да критикуват майката, загубила детето си, за това, че протестира.

"Протестът пред болницата е вреден за болните" - "Пирогов" публикува абсурдна позиция срещу близките на Даная


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024