Казусът "Пеевски" скара Христо Иванов и ДПС в парламента Снимка: © Screenshot

Пленарният ден в четвъртък започна с конфликт между съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС, а в центъра му се оказа участието на депутата Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни въпроси.

С декларация от парламентарната трибуна Иванов акцентира върху необходимостта от промени в Конституцията и предложи следващата седмица да се проведат разговори за това как трябва да изглежда парламентарната комисия, която ще се занимава с тях. Без да споменава директно името на Пеевски, той предложи тя да се "реконструира".

Предложението му очевидно е провокирано от събитията в сряда, когато санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС беше избран за член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" и със съдействие на "Възраждане".

"Отнасям се с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага свои членове на комисии, но тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим изключително внимателно. Трябва да направим усилия форматът и съставът и да не предизвикват разделение", заяви Христо Иванов.

По думите му, попълването на комисията не е станало добре: "Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент: а-ла-карт, шведска маса, и то в тази компания", изтъкна той.

ДПС обаче се обиди от предложението на Иванов и зам.-председателят ѝ Йордан Цонев излезе на трибуната, за да защитава мястото на Пеевски в комисията. Той обяви, че движението няма да преосмисли участието на санкционирания депутат и дори го похвали, че именно той бил изработил предложенията на партията за промени в Конституцията - същите предложения, които от ПП-ДБ били харесали.

"Признавате, че нашият проект е разглеждан от вашите специалисти и е нелош, а преди беше пуснат в кошчето. Знаете ли кой участва в разработката на този проект? Г-н Пеевски! И той ще бъде в тази комсия, защото той направи този анализ с нашите специалисти и изработи този проект, който вашите специалисти харесват", посочи Цонев.

След него думата взе Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който реши да "налее масло в огъня" и обвини, че правителството на ПП-ДБ с подкрепа от ГЕРБ било "подпирано отзад" от ДПС.

"Представете си една млада булка - ПП-ДБ, палава булка, която се взима с опитен, по-възрастен, но също доста палав партньор - ГЕРБ...В този случай се нанизва и ДПС, които да играят ролята на парапет, защото двамата млади се награбват на стълбището, да не вземат да се хлъзнат", продължи той.

Междувременно Делян Пеевски коментира напрежението пред журналисти и изтъкна, че партията му има право да избира кой да е в комисията.

"Те (ПП-ДБ) не може да са морални съдници на когото и да било. Най-малкото Христо Иванов може да бъде съдник на мен, или на който и да било", заяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024