Киев не вижда смисъл от среща между Путин и Зеленски

Украинското правителство изключва хипотезата за преговори и среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски на този етап.

„Преговорите сами по себе си и срещата очи в очи между президентите в момента нямат смисъл“, каза пред украинските медии Михайло Подоляк, външен съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария.

Подоляк дава три причини, поради които разговорите са безсмислени на този етап:

Първо, Русия ще се опита да узакони присвояването на придобитите земи.

Второ, запазването на статуквото служи само на Русия като глътка въздух, за да може след това да продължи атаките по новата линия.

И трето, Русия трябва да отговаря за престъпленията, извършени на украинска територия.

Следователно преговорите са възможни само след като руските войски се изтеглят от украинска територия. Тогава може да се договори нивото на репарационните плащания и предаването на военнопрестъпници, казва Подоляк.

Преговарящите от Киев и Москва се срещнаха малко след началото на руското влизане в Украйна. Според руска информация Украйна е била готова тогава до голяма степен да приеме руските искания - включително отказ от членство в НАТО. Преговорите обаче прекъснаха, без да се постигне споразумение. По-специално, Киев отказа да отговори на искането на Москва за териториални отстъпки. Междувременно украинската позиция се втвърди с оглед на собствените успехи на фронта.

От своя страна Русия досега официално не е правила крачка назад от исканията си. Те включват отстъпването на Донецка и Луганска области, признаването на Крим за руски, статут на Украйна извъна НАТО, „демилитаризацията“ и „денацификацията“ на страната.

Междувременно в неделя вечерта стана ясно, че украинските войски са прехвърлили река Оскил.

От вчера Украйна контролира източния бряг", написаха украинските въоръжени сили в Telegram късно в неделя.

Река Оскил тече на юг до река Сиверски Донец, минавайки точно през Луганска област - една от двете административни единици в Донбас, обявили се преди осем години за независими републики.

Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, пише в Telegram: "Луганска област е в съседство. Деокупацията не е далече".

Зеленски обеща да продължи да оказва натиск върху Москва след бързата контраофанзива от последните седмиц. "Може би на някои от вас им с еструва, че след поредица от победи сега имаме нещо като застой", каза той в редовното си вечерно обръщение в неделя. "Но няма да има затишие. Има подготовка за следващата серия... Украйна трябва да бъде свободна. Цялата."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024