Киев след новината за германските танкове: "А сега е ред на F-16"

Украйна посрещна с пестелив оптимизъм новината, че Германия най-после се е съгласила да предостави от своите танкове Leopard 2 на украинската армия, за да може да отблъсне следващата вълна на руската инвазия.

Президентът Володимир Зеленски реагира предпазливо, като напомни, че досега Киев е получавал "много думи и много обещания", но по-важно от тях е да се види реалността.

"Не става дума за десет или петнадесет танка. Нуждите са по-големи", казва той във вечерното си обръщение към украинците.

Очаква се в сряда германският канцлер Олаф Шолц да потвърди официално, че ще изпрати една танкова рота - или 14 машини - в Украйна след месеци на колебания и натиск от страна на партньорите в НАТО.

Зеленски посочва, че страните, подкрепящи Киев, имат всички нужни количества танкове, за да помогнат на страната - но очаква реални решения.

"Ако имаме необходимата тежест на тези решения, с удоволствие ще ви благодарим за всяко едно от тях", казва той.

Останалите членове на администрацията реагираха доста по-позитивно на новините от Берлин.

Външният министър Дмитро Кулеба публикува във Facebook свой разговор с неназован европейски колега, който го попитал дали сега вече не е време да започнат преговори за изтребители F-16 и обещал на Кулеба, че "ще се заеме" с този въпрос.

"Той знае какво прави. А вие трябва да знаете, че колкото и сложно да е, никога не бива да се отказваме. Колкото и тъжно да е, никога не бива да изпадаме в отчаяние. Колкото и да се старае врагът, той ще загине, като роса на слънце. Винаги трябва да вярваме и да работим здраво. И всичко ще се получи", пише Дмитро Кулеба.

Засега западните партньори отказват на Украйна въоръжение от този тип, както и далекобойни ракети, но министърът на отбраната Алексей Резников смята, че отношението им по този въпрос вече се променя.

Министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Гукстра обяви, че страната е готова да разгледа евентуално предоставяне на F-16 на Киев при получаване на съответното запитване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023