Киев след новината за германските танкове: "А сега е ред на F-16"

Украйна посрещна с пестелив оптимизъм новината, че Германия най-после се е съгласила да предостави от своите танкове Leopard 2 на украинската армия, за да може да отблъсне следващата вълна на руската инвазия.

Президентът Володимир Зеленски реагира предпазливо, като напомни, че досега Киев е получавал "много думи и много обещания", но по-важно от тях е да се види реалността.

"Не става дума за десет или петнадесет танка. Нуждите са по-големи", казва той във вечерното си обръщение към украинците.

Очаква се в сряда германският канцлер Олаф Шолц да потвърди официално, че ще изпрати една танкова рота - или 14 машини - в Украйна след месеци на колебания и натиск от страна на партньорите в НАТО.

Зеленски посочва, че страните, подкрепящи Киев, имат всички нужни количества танкове, за да помогнат на страната - но очаква реални решения.

"Ако имаме необходимата тежест на тези решения, с удоволствие ще ви благодарим за всяко едно от тях", казва той.

Останалите членове на администрацията реагираха доста по-позитивно на новините от Берлин.

Външният министър Дмитро Кулеба публикува във Facebook свой разговор с неназован европейски колега, който го попитал дали сега вече не е време да започнат преговори за изтребители F-16 и обещал на Кулеба, че "ще се заеме" с този въпрос.

"Той знае какво прави. А вие трябва да знаете, че колкото и сложно да е, никога не бива да се отказваме. Колкото и тъжно да е, никога не бива да изпадаме в отчаяние. Колкото и да се старае врагът, той ще загине, като роса на слънце. Винаги трябва да вярваме и да работим здраво. И всичко ще се получи", пише Дмитро Кулеба.

Засега западните партньори отказват на Украйна въоръжение от този тип, както и далекобойни ракети, но министърът на отбраната Алексей Резников смята, че отношението им по този въпрос вече се променя.

Министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Гукстра обяви, че страната е готова да разгледа евентуално предоставяне на F-16 на Киев при получаване на съответното запитване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024