Снимка: © getty images

Южнокорейската новинарска агенция Yonhap съобщи, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун е направил първата си първата си публична изява от 20 дни, като по този начин се слага край на спекулациите за здравословното му състояние.

Диктаторът се е появил по време на церемония за откриване на завод за торове в Сунчон, който се намира на около 45 километра от столицата на страната.

Според BBC, които цитират държавната агенция на Северна Корея, гражданите на събитието "са избухнали във викове "Ура"" при появата на държавния глава. 

Последната публична поява на лидера бе на 11 април по време на среща на управляващата партия. След като изчезна от медийния поглед в следващите дни и пропусна да се яви на националния празник на страната, започнаха сериозни спекулации, че Ким Чен-Ун е претърпял неуспешна сърдечна операция и дори твърдения, че е починал.

Подозренията се засилиха, когато Reuters обяви, че Китай е изпратил екип от медици в Северна Корея. Според техни източници те е трябвало да окажат помощ при лекуването на политическия лидер.

Въпреки неизвестието имаше аргументи и за противоположната теза, че Ким е в жив и в добро състояние. Управляващите в Южна Корея представиха официално изявление, в което изразиха, че са „уверени“, че последните спекулации около влошеното здравословно му състояние не са истина, а специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон-ин потвърди това пред CNN.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед