Ким Чен Ун изстреля 10 ракети в опасна близост до Южна Корея Снимка: © KCNA

Северна Корея рязко повиши напрежението в региона, след като изстреля най-малко 10 ракети от крайбрежните си зони. Една от тях е попаднала близо до териториалните води на Южна Корея, което се случва за първи път от 1945 г. и разделението на полуострова.

Балистичната ракета с малък обсег е попаднала на 167 км северозападно от южнокорейски остров и на 67 км южно от ограничителната линия, която разделя териториалните води на двете държави.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол определя маневрите на Ким Чен Ун като посегателство върху суверенната зона на страната.

В реакция на това изтребители на Военновъздушните сили на Сеул са изстреляли три ракети "въздух-земя" на равно разстояние от морската граница като предупреждение срещу Пхенян.

От началото на годината Ким Чен Ун е направил поне 29 ракетни "изпитания", което представлява агресивна ескалация на напрежението в региона. В понеделник САЩ и Южна Корея започнаха предварително планирани мащабни военни уения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024