Кириакос Мицотакис е на път да спечели мнозинство и втори премиерски мандат Снимка: © Getty Images

Лидерът на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис е на път да спечели втори мандат като министър-председател и мнозинство в парламента, показват последните резултати от изборите в страната.

Мицотакис победи лявоцентристката Сириза през май, но тъй като не му достигаха достатъчно гласове за мнозинство, реши да свика нови избори с идеята този път да си извоюва самостоятелно управление.

Сега партията му "Нова демокрация" печели 40,4% от гласовете, което с 20 пункта повече от Сириза, показват резултатите след преброяване на три четвърти от гласовете.

Вотът в Гърция е само 11 дни след огромната трагедия с мигранти край бреговете на страната, при която се смята, че са загинали 500 души.

Въпреки че беше обявен тридневен траур, бедствието нямаше голям ефект върху кампанията и гърците гласуваха за запазване на икономическата стабилност.

Според гръцките изборни правила при повторен вот, както е в случая, победителят получава допълнителен брой места в парламента. Точният им брой зависи от крайния резултат на партията, но минимумът е 20 от общо 300-местния парламент.

Сириза на бившия премиер Алексис Ципрас не успя да намали разликата от поражението си миналия месец.

Новосъздадената крайнодясна партия "Спартанци" преминава прага от 3% от гласовете и влиза в парламента. Спартанците се появиха като политическа сила в последния месец, след като гръцкият Върховен съд забрани друга крайнодясна партия.

Резултатът на "Нова демокрация" е изключение за гръцката политика - управляваща партия да успее да увеличи резултата си.

Гласувалите за Кириакос Мицотакис смятат, че той успешно е върнал гръцката икономика към стабилност и растеж след тежката дългова криза и трите международни спасителни програми. Алексис Ципрас беше политикът, начело на Гърция в пика на кризата от 2015 г.

Въпреки че много гърци все още се борят с кризата и повишените разходи за живот, избирателите гласуваха доверие на партията, която обеща по-ниски данъци и по-добро здравеопазване.

Докато "Нова демокрация" успешно обра десния вот, левият беше разпокъсан, като социалистическата ПАСОК получи над 11%, а комунистическата ККЕ - около 7%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024