Кирил Петков: Ако ГЕРБ състави кабинет, ще сме конструктивни по политиките от нашата програма

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков посвети първата си декларация в 49 Народно събрание на своеобразен преразказ на предизборната си програма - с една ключова заявка на финала.

"Ще внесем тези приоритети още в първите дни. Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане. Може да бъде сигурно, че с цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск и подмяна на интереса на българските граждани. Ако правителството не се формира с първия мандат, ще предложим кабинет с тези приоритети", каза той.

Цялата останала негова реч беше повторение на позициите, които ПП и ДБ застъпваха в рамките на кампанията.

Петков изненада залата и наблюдателите, като започна списъка с прироритети не с друго, а със земеделието.

"Земеделието и подпомагането на малките и средни ферми трябва да стане национален приоритет - не е нормално да внасяме 70% от месото, 30% от млякото. Време е да насочим повече средства в малките и средни ферми. Това е единственият начин до българската трапеза да стигнат по-добри храни на по-ниски цени без пестициди", обяви той.

На второ място той постави инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки до "много райони, които са напълно откъснати без магистрали, тунели, жп-линии".

"Време е да направим прозрачни процедури и тези проекти да бъдат осъществени без корупция и с истински последващ контрол", каза още той.

Шенген беше третата му тема, през която Петков вкара и основния приоритет на ДБ на изборите - съдебната и антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност.

"Време е България да влезе в Шенген - би било пагубно, ако бъде отделена от Румъния. Българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци. Нашите компании изнасят за Европа и могат да бъдат конкурентоспособни, но техните стоки не трябва да чакат по границите 4 или повече дни, само защото не сме в Шенген", каза Петков.

Той се ангажира и с подкрепа за бюджет с дефицит от 3% и "социална програма, която да намалява неравенствата в българското общество".

Сред останалите точки, които той засегна бяха теми като подкрепа за стариращите фирми, приемане на закона за домашното насилие, забраната за застрояване на черноморието.

На финала Кирил Петков остави еврозоната: "Когато преди месец се заговори за смяна на курса евро-лев, българите усетиха, че спестяванията им може да се променят, ако има некомпетентно управление на финансите. Валутният борд от години е предал възможността за суверенна парична политика, без да участваме в процеса на вземане на решения. Влизането в еврозоната ще доведе до по-добър надзор на българските банки, няма да харчим милиарди за превалутиране, ще си гарантираме спестяванията без страх дали ще има промяна във валутния курс, и ще имаме право да вземаме решения за нашата валута. Еврото е българска валута - в момента на всяка евробанкнота пише "Евро" на български", каза той, като думите му бяха апострофирани от депутати от "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024