Кирил Петков: Готови сме на разговор с ГЕРБ за политиките на кабинет с 2-рия мандат

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че коалицията е готова да преговаря с ГЕРБ, но за подкрепа на кабинет с втория мандат и без участието на министри, посочени от Борисов.

Вместо това Петков препоръча на най-голямата политическа сила да упражнява контрол над евентуалния кабинет на малцинството през ръководството на ресорните парламентарни комисии.

И още: за да не "изземат инициативата" на ГЕРБ, които все още не са получили първия си мандат, Петков очаква те да поканят ПП-ДБ на преговори, а не обратното.

"Не искаме да изземем техния мандат, но ако те искат да видят какво правителство сме готови да предложим, може да ни поканят на среща - какво да се случи, в какъв срок - и тогава да преценят дали искат модела ДПС, БСП, ИТН или са готови да ни подкрепят. Не бих дал празен чек на никого, предполагам, че и те не биха дали на нас", каза още той в "На фокус" по Нова ТВ.

"Ако искат контрол, най-добре е това да бъде в парламента - слагаш ключови председатели на комисии, които могат да привикват министрите всяка седмица, или да се посочи ясна програма. Контролът през парламентарните инструменти е абсолютно възможен", каза още бившият премиер.

На въпроса дали така ПП няма "да настъпи мотиката втори път" и да допусне повторно сваляне на кабинета заради липса на доверие, Петков обяви, че в коалицията са "готови да поемат този риск".

"Нямаме пречка да влезем в разговор за това какво би изпълнило едно наше правителство. Ако ги интересува какви политики сме готови да изпълним, ние сме готови на този разговор", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024