Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО Снимка: © Булевард България

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО", това обяви премиерът Кирил Петков в изявление от трибуната на Народното събрание, след като руският външен министър Сергей Лавров поиска изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния.

"Като член на НАТО ние решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем", каза той.

Петков призова Русия "да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти".

Заявлението на Лавров беше публикувано в "Российская газета" като уточнение на една от претенциите на Москва към НАТО, които бяха обявени през декември 2021.

Вестникът, който е собственост на правителството на Русия, цитира Лавров да казва, че "дневният ред на преговорите с НАТО за гаранциите за сигурността е формулиран пределно ясно и се базира на три ключови елемента - отказ от разширяване на НАТО, от разполагане на бойни системи за въоръжение близо до руските граници и връщане на блока към конфигурацията му от момента на подписването на акта Русия-НАТО от 1997".

Външният министър на Русия потвърждава, че това означава изискване за "извеждане на чуждестранните сили, техника и въоръжение от територията на страните, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Към тях се отнасят и България, и Русия".

Петков направи изявление пред парламента, след като искане за това беше направено от страна на ПГ на ГЕРБ. От партията поискаха да бъдат повикани и министрите на външните работи и отбраната - Теодора Генчовска и Стефан Янев.

Бившият външен министър Даниел Митов поиска от Петков да заеме позиция по отношение на поведението на Янев, за когото посочи, че е присъствал на антинатовски митинг (става дума за малобройно събитие от началото на януари, чиито организатори се обявиха в подкрепа на личната позиция на военния министър против нови войски на НАТО на територията на България).

"Очакваме позиция за незабавно свикване на КСНС, за да стане ясно как правителството оценява по-широкия геополитически контекст, в който се намира България", каза Митов.

Христо Иванов от "Демократична България" подкрепи позицията на Кирил Петков и заяви, че коалицията ще работи за развитие на всички аспекти от членството на страната в НАТО.

В декларация на ДБ той заяви: "България има право да избере самостоятелно и суверенно как да защити своята национална сигурност и в какви съюзи да влезе, а не да се върнем в ситуацията някой друг, великите сили, Русия и САЩ да решават кой да бъде в НАТО или не. България е направила своя избор и той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност е гарантирана в съюз с НАТО. От името на „Демократична България“ искам много ясно да заявя, че ние потвърждаваме този избор и ще развиваме нашето членство в НАТО".

Цончо Ганев от "Възраждане" обяви за "недопустимо Вашингтон или Москва да се разпореждат с българската отбрана и българската вътрешна и външна политика", но веднага след това косвено повтори позицията на Сергей Лавров, като "осъди наличието на американски бази на територията на България и намесата на чужди държави в отбраната ни".

Бившият премиер Бойко Борисов описа като "скандално" поведението на правителството и попита защо президентът Румен Радев "мълчи оглушително повече от 3 часа" след опита за намеса на Москва във вътрешните работи на България.

"В знаков ден за България като днешния, ясно ще си проличи кой е държавник и може да защити българския национален интерес и суверенитет! Сега ще си проличи ясно кой какво защитава. Сега е времето и да видим кой ни е съюзник и кой не", пише той в позиция, разпространена във Facebook.


Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023