Кирил Петков: Това е координирана акция на проруските сили в България Снимка: © Getty Images

Председателят на ПП Кирил Петков уличи Радостин Василев в съучастие в заговор срещу съставяне на редовно правителство, което си е поставило за цел да смени шефовете на службите за сигурност, и даде за пример "координацията на проруските сили в България - включително "Възраждане" и БСП".

Петков атакува директно председателя на ДАНС Пламен Тончев заради признанията на Василев, че той му се е обадил късно снощи, за да му предостави охрана поради предполагаема заплаха за живота му.

"ДАНС никога не охранява отделни лица, защото няма такива правомощия. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Възможно ли е в този разговор някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?", попита Петков.

Той разказа пред журналисти, че е получил информация за други записи, които Василев не е пуснал на днешната си пресконференция - не само от националния съвет на ПП - а от стаята на парламентарната група в Народното събрание и от централата на партията, правени в различни дни.

Петков отрече ПП и ДБ да са съгласували кандидатите си за ръководители на службите за сигурност с чужди посолства, но посочи, че ЕС и НАТО ще бъдат информирани за номинациите като част от задълженията на държавата като член на организациите.

"Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направи при бъдещите реформи. Открито заявяваме, че всеки кандидат, който ще предложим за службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група тук или в Европа, както и да не е бил агент на вражеска държава или на ДС", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024