Кирил Петков: Няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона

Бившият премиер Кирил Петков обяви, че "Продължаваме промяната" ще работи като "конструктивна и предвидима опозиция" в 48 Народно събрание, като потвърди позициите от предизборната програма на партията - запазаване на данъците, дефицит не по-голям от 3%, компенсации за цените на тока и газа, подкрепа за младите семейства, увеличаване на доходите и др.

Още в сряда ПП ще внесе отново проекта си за реформа в КПКОНПИ, която да даде разследващи функции на антикорупционната комисия. Скоро се очаква и представянето на законопроект за възможност за "разследване на главния прокурор от независим съдия".

Петков използва речта си, за да призове Русия да прекрати незаконната окупация в Украйна, за да се възстанови мирът в Европа.

"За всички в залата, които се наричат евроатлантици, искам да припомня, че няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона, не държиш на работеща реформирана съдебна система и не настояваш за премахване на корупцията по всички етажи на властта. Заплахата от война в Украйна не трябва да притъпява нуждата от законност в България",каза той.

Петков се обърна специално към проруските "патриоти" в залата от "Възраждане", като попита:

"Когато се движите по бул. Граф Игнатиев, по Дондуков и Цар Освободител и забележите улица Московска, огледате се в храма Св. Александър Невски и стигнете до паметника на Съветската армия - колко паметници на български царе видяхте? Забелязахте ли в центъра на София паметник на цар Борис I или на цар Симеон като символ на величието на българската държава и Златния век? Време е да спрем с псевдопатриотизма, който прокарва чужди интерси. Време е да оценим знанието на корените на българската история, култура и традиции. Да направим така, че нашите Ддеца да се гордеят с предците ни, които са изградили и запазили България независима - сами, без помощ от Големия брат и въпреки Великите сили", каза той.

"Добре знаем каква е мечтата на българите извън тази сграда - работеща здравна система, училища, които образоват децата ни без частни уроци, компании, които осигуряват високи работни заплати, работеща съдебна система, която да гарантира справедливост за всички, достойни пенсии, качествени пътища, да запазим природата, да развиваме българското земеделие и туризъм. Решаването на тези проблеми е ключ за преодоляване на демографската криза - защо българските семейства да не могат да отглеждат спокойно повече от две деца, ако доходите и средата го позволяват. Какво ни е попречило да постигнем тази мечта - нарушаването на двата принципа: да оправдаем доверието на нашите избиратели и да работим за разрешаването на истинските проблеми на гражадните", каза още Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024