Кирил Петков очаква "джентълменско споразумение" с ГЕРБ за спешната работа на парламента

Съпредседателят на ПП Кирил Петков прогнозира, че преговорите между ГЕРБ и коалицията ще продължат най-рано до началото на следващата седмица - дотогава парламентът няма да има избран председател.

Двете групи обаче се надяват да се разберат за обща спешна законодателна програма за бъдещите два месеца, която да не допусне България да изгуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост или да бъде разделена от Румъния за членството в Шенген.

"Дали има председател или не, не е толкова важно. Важно е дали имаме подход да продължим това, което започнахме да правим. Дайте да видим дали този модел на ротация има смисъл, а за да има смисъл, трябва да имаме съгласие за законодателната инициатива в този първи период на парламента. Ще се работи през уикенда, без да се избере председател, и ако следващата седмица има съгласие, ще има ротационен председател", каза Петков.

Той описа като "джентълменско споразумение", а не като официална процедура идеята за смяна на председателите на парламента и на Правната комисия на всеки 2 месеца с гласовете на ГЕРБ и ПП.

Петков посочи, че ГЕРБ и ПП са почти равни като тежест в 49 Народно събрание, а споделянето на отговорността за законодателната дейност "би дало различен образ" на работата в парламента.

"Вчера се показа, че не можем да мислим в традиционните рамки - да мислим с малки стъпки напред за равнопоставеност и приоритетите на България да бъдат изведени напред. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Не мога да си представя как ще изгубим милиарди по ПВУ или ще бъдем отделени от Шенген", каза той.

Кирил Петков потвърди, че ако ГЕРБ успее да състави кабинет с помощта на други партии, може да разчита на 64-те гласа на ПП-ДБ за подкрепа на съвпадащите приоритетни закони.

Втората по големина сила обаче няма да участва в кабинет с мандат на ГЕРБ, независимо дали се позиционира като "експертен".

"Независимо колко голям експерт си, трябва политическа подкрепа - а тя идва с ангажименти към партията. Няма такова нещо като кабинет, който не е политически. Време е да спрем да говорим с маркетингова терминология, а да си казваме нещата както са - трябва да има кабинет, зад който стои политическа подкрепа. Всичко друго е мираж", каза той.

ПП-ДБ планират да предложат свой състав на правителство, ако ГЕРБ не успее да събере мнозинство и се стигне до втори мандат. Кандидатите им обаче още не са ясни.

Петков отрече спекулациите за вътрешни разногласия в коалицията с ДБ и нарече "емоционална първа реакция" призива на бившия транспортен министър Николай Събев за оставка на Асен Василев и Даниел Лорер.

"С Асен Василев се познаваме от 15 години, ние сме едни от най-близките приятели. Изпълнителният ни съвет е много спплотен. Коалиционният ни съвет работи в пълно съгласие. Не искаме да мислим само като група, искаме да чуваме различни мнения", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024