Снимка: © Министерски съвет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада, и показа нотариално заверено факсимиле на волеизявлението си до властите, подадено на 21 април.

Казусът с двойното гражданство на министъра започна след сигнал от ИТН – по Конституция, член на изпълнителната власт трябва да има само българско гражданство. ГЕРБ отнесоха въпроса до Конституционния съд и поискаха указът на Румен Радев, с който е назначил цялото служебно правителство, да бъде обявен за противоконституционен. Този указ бе издаден на 11 май – около 3 седмици след отказа на Петков от канадското гражданство.

"Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, откъдето могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", пише Петков в отворено писмо до медиите.

Във волеизявлението му пише: „Искам да се откажа от канадското си гражданство, тъй като има голяма вероятност да бъда назначен за министър“.

Преди няколко дни Петков заяви, че е върнал канадския си паспорт на властите в Отава, заедно със сертификата за гражданство, през април 2021 г. Той се е сдобил с паспорта на 14 г. – „автоматично“, тъй като родителите му притежавали канадско гражданство.

От партията на Бойко Борисов твърдят, че ако процедурата по отказа не е била формално завършена и от канадската страна, актовете, които министърът е издал, могат да се считат за нелегитимни.


Румен Радев обвини "корупционерите" за атаките срещу Кирил Петков и служебния кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти