Снимка: © Министерски съвет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е върнал канадския си паспорт на властите в Отава, заедно със сертификата за гражданство, през април 2021 г. Тогава е направил волеизявление, с което се отказва от чуждото гражданство, за да стане министър без нарушение на Конституцията.

Петков се е сдобил с паспорта на 14 г. чрез родителите си, като го е получил „автоматично“. Волеизявлението му през април, с което се отказва от него, е било „най-ранната възможна дата“.

„Като българска държава имаме Конституция. Представете си възможността една чужда държава, която откаже да ви издаде бележката, че сте освободени от тях, да решава вместо Конституцията“, каза Петков като аргумент за липсата на решение от канадската страна. „Това означава ли, че българската Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно? Говорих с юристи и ми казаха, че е невъзможно това да е функция на акт на чужда държава“.

Министърът разкри, че ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП са били против той да участва в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август, заради казуса с канадския паспорт. Петков се яви с доклад за ефектите на Covid-кризата върху икономиката, след като е бил подкрепен от „Демократична България“, ИБГНИ, държавния глава и всички други членове на правителството.

В понеделник ГЕРБ атакува указа на Радев за назначаване на служебния кабинет в Конституционния съд именно заради чуждото гражданство на министъра на икономиката. От партията на Бойко Борисов твърдят, че ако процедурата не е била формално завършена и от канадската страна, актовете, които министърът е издал, могат да се считат за нелегитимни.

ГЕРБ атакува в Конституционния съд указа на Радев за назначаване на служебния кабинет

„Влязохме при президента да дискутираме кризи – Covid-кризата, липсата на пари за бизнеса, за медиците, актуализацията на бюджета, кризата в Афганистан. На базата на това Мустафа Карадайъ каза – „Първо искам да попитам Кирил кога се е отказал от канадското си гражданство?“. Президентът каза, че не сме се събрали за това. Тогава този човек стана и си тръгна“, каза Петков пред Нова ТВ.

Карадайъ от ДПС напусна демонстративно срещата час и половина след началото на заседанието на КСНС, което продължи близо 5 часа. Като мотив за това той заяви, че не подкрепя предвидените 1,2 млрд. лв. извънредни и непредвидени разходи в бюджета и каза, че в страната се движела „нова джипка“ и се виждала „дългата ръка“ на Иво Прокопиев.

„Едновременно с това ИТН и ГЕРБ продължиха да говорят, че не са съгласни с нищо, което става с актуализацията на бюджета“, допълни Петков. „Стоях и не успях да повярвам, че това са хора, национално отговорни за бъдещите ни решения като държава. Тошко Йорданов каза –„Covid и пенсиите не ме интересуват, може би само бежанската криза“.

Кирил Петков отговори на ГЕРБ: "Това им е най-голямата мечта, аз да не съм министър"

Връщайки се на казуса с гражданството, Петков обяви, че се е отказал от него в България и датата на бележката, която очаква в следващите дни от Отава, не трябва да бъде ключова в казуса. Все пак няма отговор дали тази дата ще е днешната, което би задълбочило конфликта, или съвпадаща с деня на волеизявлението му.

„Това не е въпросът, защото от страна на българската държава съм направил всички възможни действия. Много бих се радвал, ако конституционното решение бъде в полза на факта, че като български гражданин мога да се откажа по този начин“, заяви Петков.

Той каза, че казусът не е бил обсъждан с президента. „Искам да го поздравя, той вчера беше отговорният политик във връзка с големите теми. Той не позволи националният съвет да се превърне в дебат за друго, освен актуализацията на бюджета и кризите. От негова гледна точка се видя една принципна позиция“.

„Ако имаме трима министри с три различни гражданства и всеки се е отказал от тях в един и същ ден, не може и тримата да зависят от актове на всяка една от тези чужди държави. Това според мен е много силен аргумент. По-важно е огромното желание на всички тези партии едновременно да направят тази атака – ИТН, ГЕРБ и ДПС. Мислех, че част от атаките са на база на лични неща, че сме им отказали да бъдем министри (бел. ред. – на ИТН), не – тя е координирана“, каза Петков.

„Това ме мотивира – щом има такава съпротива срещу мен, значи съм на прав път и въпреки че е неприятно да се защитавам, се чувствам още по-мотивиран от тези атаки. Явно засягаме интересите на някого и си вършим работата“, добави той.

„Когато приех да съм министър, знаех, че ще има цена. Бях готов да я платя. Това, което ме мотивира, е, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката вече не е мръсна дума. Ако КС вземе това решение, което аз вярвам, че е правилно, отваряме врата на всички млади българи по света, които искат да се върнат и да бъдат част от промяната“, заяви служебният министър на икономиката.

Той повтори колко важно е депутатите да приемат актуализацията на бюджета, дори да направят поправки в проекта на служебното правителство по темата. Така 430 млн. лв. ще бъдат от помощ за бизнеса и медиците при поредна вълна на коронавируса, както и за пенсионерите, и за полицаите при задаваща се нова бежанска криза.

„Страхувам се, но не за правителството, а за всички хора. Пари има, НАП си свърши работата. Но за да бъдат изхарчени, парламентът трябва да каже – да, трябва да бъдат изхарчени. Най-безумното ще е парламентът да не си свърши работата. Кризите идват“, заяви Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.