Снимка: © Булевард България

Кирил Петков отговори на ГЕРБ, които поискаха „незабавното му отстраняване“ от поста служебен министър на икономиката заради казуса с канадското му гражданство.

Преди да влезе в президентството за участие в Консултативния съвет за национална сигурност, той заяви, че „чрез административни процедурки не може да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители“.

По-рано през деня ГЕРБ внесе в Конституционния съд иск за обявяване за противоконституционен указа на Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Актът им дойде след възникнали миналата седмица въпросителни около гражданството на Петков. Той обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност.

Междувременно Конституционния съд образува дело относно назначаването на Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Според Конституцията министри могат да бъдат "само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители".

ГЕРБ обаче заявиха, че не е ясно дали процедурата по отказ от гражданството е приключила преди встъпването на Петков във властта. Ако не е така, това би направило нелегитимни всички актове, които е подписал като министър, твърдят от партията.

Според икономическия министър – атаките са доказателство, че си е свършил добре работата. „Сигурно това е най-голямата им мечта, аз да не съм министър“, заяви Петков.

„Не трябва да допускаме актове на чужди държави да определят бъдещето на България. Като български гражданин съм направил всичко, което се е изисквало, за да може да поема поста на служебен министър. Още през април съм направил волеизявление, което е нотариално заверено. Изпратих веднага документацията към Канада, заедно с платената такса, и всеки момент чакам решението“, обяви Петков.

„Наличието на чуждо, освен българско, гражданство на едно пълнолетно лице е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в Република България – достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското“, коментира той, цитирайки решение от 1995 г.

Според министъра – не може българският суверенитет и кой да е народен представител „да се подчиняват на трета страна и административните ѝ актове“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"