Партиите са поискали Радев да не обвързва третия мандат с актуализацията на бюджета Снимка: © Булевард България

Със спор "за" и "против" присъствието на министъра на икономиката на Кирил Петков на Консултативният съвет за национална сигурност е започнала днес срещата при президента. Поводът е спорът за гражданството на Кирил Петков, който е основна тема на част от политическа сили от няколко дни насам. "Започна лошо съветът - с размяна на остри реплики", каза Корнелия Нинова.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ представителите на парламентарните партии са били против неговото участие, защото ако се окаже, че има двойно гражданство, той няма право да е министър и да присъства на заседанието като "чужд гражданин" поради класифицираната информация, която се обсъжда. Мая Манолова и Христо Иванов са гласували за оставането на Петков, както и представителите на спецслужбите и министрите.

Мустафа Карадайъ от ДПС напусна демонстративно срещата час и половина след началото на заседанието на КСНС, което продължи близо 5 часа.

"В проектобюджета има предвидени 1,2 млрд. лв. за извънредни и непредвидени разходи. Това е празен чек по модела на ГЕРБ. Из страната се движи нова джипка, въпросът е кой е в нея. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархична медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев”, каза на журналистите председателят на ДПС.

"Имам чувството, че г-н Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров - търсене на скандали в момента на сериозни кризи", каза Христо Иванов в отговор на въпрос за думите на председателя на ДПС и ги определи като "евтини пропагандни конспиративни теории".

Ива Митева: КСНС измести фокуса към актуализацията на бюджета, това е тема за парламента

Темата за актуализация на бюджета е изместила фокуса от останалите въпроси по време на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев в понеделник.

Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) в интервю по bTV, а същото се разбра от реакциите на останалите представители на парламентарните групи след срещата на „Дондуков 2“.

„Заседанието беше доста дълго, говорихме за финансовите мерки, за здравните и социално-икономически последствия от Covid, както и за миграционния натиск. За съжаление, темата с актуализацията на бюджета като че ли малко постави двете страни в особено положение. Ние, народните представители, смятаме, че мястото за дебата е в Народното събрание – актуализацията на бюджета е внесена там. Фокусът беше изместен, не беше мястото в президентството да се дебатират тези въпроси“, каза Ива Митева в „Лице в лице“.

Тя отправи забележка към Румен Радев по този въпрос, но заяви, че разбира "трудната ситуация", в която се намира. "Нека никой орган да не предприема работата на друг орган. Аз разбирам притесненията на президента, поставен е в особена ситуация - преди президентски избори и вероятността за нов служебен кабинет, както и при действащо служебно правителство".

Според Радев - бюджетът е "въпрос на национална сигурност".

В парламента обаче все още не са сформирани основните комисии, включително тази за Бюджет и финанси, която трябва да разгледа актуализацията. Без нея няма да останат средства за медиците на първа линия и за бизнеса, а първият транш по Плана за възстановяване е застрашен, алармират министрите.

Президентът Румен Радев дори обвърза връчването на втория проучвателен мандат за кабинет с приемане на актуализацията на бюджета.

„В сряда, в първа точка от дневния ред, смятам да сложа конструирането на комисиите. Те не бяха включени в заседанието в петък по молба на някои парламентарни групи да се изчака още малко. Още в сряда се надявам да има заседание на Комисията по бюджета“, каза Ива Митева.

Какво свърши 46 Народно събрание дотук

„Заявките на повечето колеги са, че са „за“ актуализацията, но не и с настоящите параметри. Почти всяка парламентарна група заявява това, имаме своите притеснения. Между първо и второ четене ще опитаме да направим промени“, добави още тя.

На въпрос защо досега не са били сформирани основните комисии в 46-ото Народно събрание, Митева обясни, че „депутатите са си завързали ръцете“ с дълги срокове, обществени консултации и много дебати по текстове.

След заседанието на КСНС лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията е „за“ актуализация на бюджета, но с „необходимите корекции“, а не във варианта, внесен от служебния кабинет.

Христо Иванов от „Демократична България“ също заяви, че актуализацията на бюджета е тема за парламента, но въпреки това в президентството е имало „една изключително информативна дискусия“. „Парламентарната група на ДБ ще се събере утре, за да реши дали да подкрепи актуализацията“, каза той. По думите на Иванов при президента са обсъдени всички видове кризи, които са в държавата.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че темата за актуализацията е за Народното събрание и добави, че е предупредила лично Радев да не бави връчването на втория мандат и да не го обвързва с приемане на бюджета.

Още преди няколко президентът каза, че забавянето му е възможност за депутатите да пристъпят към актуализацията на бюджета.

По думите на държавния глава, ако "този парламент си тръгне, без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на лекарства и консумативи, за допълнителни средства за медицинския и немедицинския персонал. Няма да има средства за 60/40 и по други мерки за запазване на трудовата заетост. Няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст. Няма да има средства за усилване на охраната на държавната границата при все по-растящ миграционен натиск. Няма да се изплаща пълния размер на енергийните целеви помощи на над 330 000 лица и семейства. Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност".

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", каза още той.

Обсъдена е била и мигрантската криза след превземането на Кабул от талибаните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024