Кирил Петков: ПП може да подкрепи мандат на ДБ, ако ГЕРБ не участва скрито в него

Кирил Петков даде знак, че "Продължаваме промяната" може да подкрепи евентуален трети мандат на "Демократична България", но само ако ГЕРБ не участва в състава на кабинета със "скрити експерти".

Петков изрази съмнение доколко Румен Радев би предоставил мандата на ДБ, след като само до преди седмици наричаше лидерите им "войнолюбци" и предположи, че и този път президентът ще заложи на БСП въпреки слабите шансове за успех.

Все пак Петков потвърди, че може да подкрепи правителство с общи приоритети и стратегия на ДБ.

"Ако видим, че техните експерти не са скрити експерти като в правителството на ГЕРБ - където уж всички бяха независими, а веднага разпознахме енергийния министър - вярвам, че те няма да го направят. Те биха излъчили правителство, в което да няма такива "експерти" и тогава бихме подкрепили правителство с общи приоритети и стратегия. Но ако видим, че условията, които ГЕРБ поставят, изменят тази формула или искат тяхно участие - ясно искам да заявя, че ние в коалиционно правителство с ГЕРБ не бихме участвали", каза Петков.

Той потвърди, че ПП може да застане зад правителство на малцинството на ДБ "ако ГЕРБ само подкрепя кабинета, но не участва в него".

Петков заяви, че "Промяната" няма намерения да влиза в коалиционен формат от типа на този, който излъчи Вежди Рашидов за председател на Народното събрание - ГЕРБ + БСП + ДПС.

Партията би участвала в евентуални преговори с БСП, ако мандатът наистина се падне на тях, но подчерта разминаванията за Изборния кодекс и помощта за Украйна като сериозни проблеми.

Кирил Петков даде заявка и за това, че ПП ще работи за общо явяване на местните избори заедно с "Демократична България" и "цялата демократична общност, включително локални организации" във всички областни центрове на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024