Кирил Петков призова Радев да избере дали ще е президент или политически лидер Снимка: © Булевард България

"Не може да си политически лидер и президент, трябва да си избереш едно от двете," заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Повод за думите му стана изказването на президента за "неизбежна" поява за нова антиправителствена политическа сила.

По-рано днес Радев отказа да потвърди категорично дали би застанал начело на нов политически проект, като коментира само, че ситуацията е такава, че "появата на алтернатива е неизбежна".

В последните дни Делян Пеевски атакува президента, като заговори за предполагаема корупция в президенството и поиска информация от службите за "касиерите на президента" и "пътя на Копринката". Пеевски и Радев си размениха и серия "любезности" като "Мистър Кеш" и "господин Магнитски".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" не пожела да "влезе в това говорене"

"Искам да имаме служби, прокуратура, които да работят. Затова трябваше да имаме смяна в ДАНС, мисля, че е дошло времето това да се случи. Корупцията може да бъде факт във всяка една институция, особено, когато има монополизиране на властта", каза Петков в отговор на журналистически въпрос.

Той припомни, че ПП-ДБ отдавна искат да има реформа в ДАНС.

"Акад. Денков предложи смяна на шефа на ДАНС, но тя беше блокирана от президента. Преди да сезираме органите, първо трябва да ги реформираме. Ние, от ПП-ДБ, продължаваме да вярваме, че никой не може да бъде над закона и ще започнем силна кампания за реформа в службите. Когато има реформа в службите, ще има реално разследване. Дотогава, сезиране на нереформирани органи, е нищо повече от общо говорене,“ каза още Кирил Петков.

За ролята на ДПС в управлението той отговори, че промените в конституцията са факт.

"Оттук нататък важното е да съберем добри кандидати за регулаторите", заяви Петков и посочи като пример за хората, които ще търсят съдия Белазелков.

"Това е моделът, който ще търсим - достойни хора, които имат добра репутация. Хора, на които никой не може да се обажда и са независими," обясни още Петков.

Според него целта е институциите да работят ефективно без значение от хората, които са в тях, за да има правова държава.

ПП-ДБ вече няколко пъти поискаха реформи в структури като ДАНС и разузнаването, чиито началници са назначени по време на служебните правителства, посочвани от Румен Радев и с негов указ.

Коалицията обаче не получи подкрепа - в това число от ГЕРБ-СДС, с които управлява, и от ДПС, което е част от парламентарното мнозинство.

В края на ноември президентът Румен Радев официално отказа да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев. Тогава оставката на Тончев беше поискана от премиера Николай Денков заради "саботажа" срещу използването на машини на първия тур на местните избори.

По закон председател на ДАНС се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на Министерския съвет, но държавният глава може да откаже подписването му, както се случи през есента на 2023 година.


Президентът Румен Радев Радев обяви за "неизбежна" появата на нова партия - "алтернатива" на властта

Депутатът Делян Пеевски отговаря на журналистически въпроси Пеевски пита дали партията на Радев е "финансирана с мръсни пари от служебните мандати"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024