Кирил Петков сдаде имунитета си, поискан от уволнения Иван Гешев

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подписа заявление за доброволен отказ от депутатския си имунитет. Това съобщи самият той с публикация във фейсбук, придружена със снимка на документа и акта на подписването му. Причината това да се случи днес е решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да избере временно за главен прокурор Борислав Сарафов.

Бившият вече главен прокурор поиска защитата на Петков по възобновено дело отпреди две години, свързано с подадената от него декларация за това, че не е канадски гражданин, въпреки че процедурата по отказа от него още не е била приключена. Казусът с канадския паспорт на Петков доведе до решение на Конституционния съд, че указът на президента Румен Радев, с който го беше назначил за служебен министър на икономиката през 2021 г. е в нарушение на основния закон.

Още тогава прокуратурата започна разследване по случая, което завърши с отказ от отбразуване на дело поради липса на данни за престъпление. Щом започна процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев от поста му, въпросното разследване беше реанимирано.

Новината, че Кирил Петков сам се отказва от имунитета си идва ден, след като по предложение на ПП-ДБ в парламента беше формирана временна комисия, която да разгледа документите, внесени от Гешев срещу него, срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради "Барселонагейт", срещу депутата от ГЕРБ, запододрян в блудство и срещу избраника от ДПС Димитър Аврамов, който има висящо от години дело за изнудване.

Решението да даде сам имунитета си, а не след като комисията в парламента разгледа документите и преди тя да вземе решение - каквато беше първоначалната заявка на Петков, идва сега заради избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, става ясно от публикацията във фейсбук.

По-рано Сарафов заяви, че ще направи ревизия на поисканите от предшественика му Гешев имунитети. Петков заявява, че

"Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват “на трупчета”, казва Петков. И добавя, че не иска да разчита на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за имунитета му или не.

Петков казва, че се е запознал с документите, внесени от Гешев срещу него. И изброява това, което е открил вътре:

  • 16.12.2021 г. Софийска районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.
  • По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийска районна прокуратура е проверена и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, съответно на 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.
  • Изведнъж обаче на 30.05.2023 г. Върховна касационна прокуратура при главен прокурор Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По указания на Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден - 31.05.2023 г. Без допълнителни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови обстоятелства.

Кирил Петков призовава въпросните документи да бъдат публично обявени, "за да стане ясно как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск".

Брифинг на ПП-ДБ ПП-ДБ иска оставката на Борислав Сарафов, защото "това е фарс, не реформа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024