Снимка: © Булевард България

Един от двамата лидери на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви политиката на новия му проект с Асен Василев по темата Северна Македония. Според бившия служебен министър на икономиката западната ни съседка трябва да стане част от ЕС, но е нужно да не се пренебрегват фактори като защитата на българското малцинство в страната.

„Вярвам - и това е абсолютно силно вярване – че най-доброто за целите Балкани е да сме част от ЕС. 65 милиона човека сме, имаме близка култура, близки икономики, но така сме нарязали Балканите, че аз като бивш бизнесмен изнасях продуктите си по-лесно в САЩ, Австралия и Япония, отколкото в Сърбия, Черна гора и Албания“, каза той в интервю за БНР.

„Границите на Балканите трябва да бъдат отворени, но казвайки това, не може да игнорираме някои фактори – например, че българското малцинство в Северна Македония трябва да има защитени права. Това е въпрос на бърз диалог за обща цел. Просперитетът на Балканите зависи от възможностите за търговия и икономически връзки“, добави Кирил Петков.

Той припомни, че по време на инициативата „Три морета“ се е срещнал със зам.-министър на икономиката от Скопие и той му е казал: „Дай на политиците да се занимават с другите неща, а ние да изградим връзките между наши и ваши фирми, да отворим пазарите“. „Когато имате добри икономически връзки, лека-полека и рискът от войни и политическо напрежение намалява, защото хората виждат, че другите неща са политическо изкривяване“, заяви Петков.

Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите

Относно обвиненията, че „Продължаваме промяната“ ще защитава американски интереси, бившият министър каза: „Ние ще защитаваме изцяло и само българските интереси, това е нашата визия. Ако те съвпадат с тези на една от големите сили, още по-добре“.

За пореден път той отхвърли критиките, че проектът му с Асен Василев е президентска партия. Заяви, че в листите им ще има млади професионалисти, които имат успешни „битиета извън политиката“ и по никакъв начин не са свързани с президентската институция.

„Отвън си казахме, че има големи батаци в държавата, но се попитахме могат ли да бъдат оправени. 4 месеца по-късно видяхме, че е въпрос на усилие. Не сме президентска партия, но подкрепяме Румен Радев, защото ни даде свобода“, каза Петков.

Той обяви, че хората в листите на „Продължаваме промяната“ за следващите избори на 14 ноември ще бъдат одобрени лично от него и от Асен Василев. Петков нарече процеса „проверка 4 очи“ – нито един от двамата бивши министри няма да има право еднолично да решава за включване на определен кандидат.

На обвиненията на ДПС, че е свързан с „кръга Капитал“, Петков отговори: „Виждал съм се с Иво Прокопиев 3 пъти през живота си, не знам какво значи този кръг. Но харесвам тяхната медия – чета интересни журналистически разкрития. Информацията за ББР и кредитите, свързани с Пеевски, бяха техни разкрития. Но зад нас няма политически инженеринг. Сами си финансираме проекта, избираме човек по човек, за да нямаме нито един пробив. Не слушаме никого и действаме сами“.

Петков смята, че не прибързва с поканата за разговори другата седмица с „Демократична България“ и ИБГНИ за следизборна коалиция, защото не му е харесало как преди изборите на 11 юли партиите не са говорели помежду си.

„За нас крайната цел е 121 депутати, които мислят в една и съща посока – да сменим главния прокурор, да сменим КПКОНПИ, да отворим българската икономика за инвестиции, да махнем тежестта от малкия и средния бизнес. За нас не е от важност откъде са тези 121 депутати, очакваме ние да сме водещата партия все пак. Вярваме, че 53 дни до изборите ще бъдат използвани е само за кампания, а за започване на разговори“, заяви Петков.

Кирил Петков: "Белене" - в никакъв случай, Гешев да бъде сменен "задължително"

Последните социологически проучвания дават на „Продължаваме промяната“ около 9-10% подкрепа, а бившият министър дори иска да утрои този резултат.

Той заяви, че БСП и ИТН са „една крачка по-далеч“ от тях спрямо ДБ и ИБГНИ, но вратата за разговори е отворена въпреки различията за икономическото развитие и бюджета.

За ГЕРБ и ДПС партията на Петков и Василев е поставила „тежки изисквания“, които почти сигурно няма да бъдат изпълнени.

„Говори се, че искаме коалиция с всеки, но въобще не е така. Сложили сме тежки изисквания за ГЕРБ – да се отрекат от всички кражби, които са се случвали в минали години. Да кажат: „Да – това с инхаус поръчките беше грешка, но и голям метод за отклоняване и кражба на парите на данъкоплатците“. Да кажат, че сгрешиха с ББР и раздадоха на „наши хора“ огромни суми като дългосрочен подарък. „Не е правилно бързо да строим язовирни стени, че да вземем пари от бюджета, че даже не изкарахме строителни разрешения“. Те въобще не са готови да се отрекат“, каза Петков.

„За ДПС – докато не кажат: „Пеевски неслучайно е сложен от Вашингтон в списъка „Магнитски“, защото е бил част от най-корумпираната система в България“, докато не кажат, че корупцията не е случайна и се отричат от Пеевски, разговори няма да има“, заяви той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин