Кирил Петков: "Белене" - в никакъв случай, Гешев да бъде сменен "задължително" Снимка: © Министерски съвет

Кирил Петков очаква подкрепата за новия му проект с Асен Василев „Продължаваме промяната“ да „умножи по три“ резултата, който му дават социолозите, и да достигне 27-30%.

В студиото на Нова ТВ бившият служебен министър на икономиката добави още, че не вижда как формацията му и „Демократична България“ биха се явили съвместно на изборите на 14 ноември с общи листи, както предложи Христо Иванов ден по-рано.

Той се обяви като привърженик на приемането на еврото в България и като противник на главния прокурор: „Иван Гешев да си ходи задължително“.

Петков коментира изследването на социолозите от „Тренд“, които дадоха на „Продължаваме промяната“ 8-9% подкрепа още преди той и Василев да обявят официално политическия проект. „Това за мен е огромен процент, даже не можах да повярвам. Нямахме партия, листи и кампания, благодаря на тези, които са заявили подкрепа само на базата на две имена. Този процент – при хубава кампания и ако привлечем всички хора, които искаме – може да бъде умножен по три и дори да достигне 27-30%“, заяви Петков.

„Това обаче даже не е важно. Нашият фокус не е теснопартиен. Искаме в следващия парламент да има 121 депутати, които да са част от коалицията на почтеността“, повтори тезата си той.

На въпрос дали може да се яви с общи листи на изборите заедно с „Демократична България“ или „Изправи се“ на Мая Манолова, Петков отговори: „Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова – дясното и лявото казаха да седнем да говорим. Това е една от целите ни – другата седмица да седнем да говорим заедно. Не трябва обаче да правим обща листа. Защото има хора, които не биха гласували в най-дясно и съответно в най-ляво“.

Той определи „Продължаваме промяната“ като „новия център“.

„Хората трябва да знаят, че след изборите ще сме заедно с ДБ и Мая Манолова“, заяви бившият министър на икономиката. „Имаме общи цели като съдебната и социалната реформа. Трябва да координираме действията си“.

Кирил Петков и Асен Василев ще участват на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември с регистрацията на партия „Волт”. Към коалицията се присъедини и партия "Средна европейска класа".

Петков заяви, че формацията му оставя вратата отворена за преговори с „Има такъв народ“, въпреки че точно от партията на Слави Трифонов изкараха на показ казуса с канадското му гражданство. „Не ме интересува какво са казали за мен. Интересува ме да направим така, че да имаме работещ парламент с хора, обединени около общи принципи“.Той добави, че е работил добре с ИТН, особено с Мика Зайкова и Ива Митева. „Трябва да преглътнат егото и да осъзнаят, че не могат сами, трябва обединение на общи принципи“, добави бившият министър.

„Аз като бях министър и бях 8 часа на скамейката в Народното събрание, си казах, че тук не е въпрос дали си отляво или отдясно – трябва да има 121 човека, които казват: „Не ме интересува егото, а искаме да спрем корупцията“. Ако хванем някой в корупционна сделка, не само ще го уволняваме, а ще го изваждаме на показ, независимо от коя партия е“, заяви Кирил Петков.

Той не определя партиите като такива на „протеста“ и на „статуквото“. Заяви обаче, че няма как да се разговаря с ДПС, ако те не оттеглят подкрепата си към Делян Пеевски.

„Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: „Кириле, харесваме икономическите ти виждания и политики, но не харесваме, че си срещу Пеевски“. Отговорих му, че не го харесвам, защото този човек е точил държавни пари години наред. Ако ДПС иска да защитава интересите на българските турци, да се фокусира върху тях, а не върху нещо друго. Да кажат, че Пеевски трябва да е в списъка „Магнитски“, че са били зависими от него, но оттук нататък скъсват с този модел. Не са го казвали, но много ми се иска“, заяви Петков.

Попитан дали се притеснява от казуса с канадското гражданство, Петков заяви, че вече има уверение от канадските власти на 20 август, че не е техен гражданин. „Въпросът е кога си направил волеизявление за отказ (б.а. – в неговия случай, 21 април), а не кога една държава издава бележката“, смята той.

Петков коментира и заплахите срещу шефа на НАП Румен Спецов, за които Асен Василев говори преди два дни. Според бившия икономически министър – те дошли от бизнесмени, „получатели на големи обществени поръчки и свързани с държавните интереси“.

Кирил Петков беше попитан няколко блиц-въпроса. В тях той отговори, че е „традиционалист“ по темата с гей браковете, но не е „хомофоб“. Добави, че е против пускане на АЕЦ „Белене“ и каза, че закриването на въглищните централи трябва да се отложи максимално дълго.

Относно това дали трябва да има компенсации за скока в цените на тока, каза: „Да внимаваме с компенсациите, трябва бързо да се сменят шефовете на енергийните дружества“.

Кой съвременен български автор би вкарал в учебната програма? „Захари Карабашлиев“. Трябва ли болниците да станат търговски дружества? „Там е нужна изцяло нова реформа“, заяви Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023