Христо Иванов иска съвместно явяване на изборите с Кирил Петков и Асен Василев Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска съвместно явяване на парламентарните избори между ДБ и „Продължаваме промяната“ – новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

В интервю за „Лице в лице“ по bTV Иванов обясни, че ДБ са готови за сериозен разговор с Петков и Василев за участие във вота на 14 ноември с общи листи, под формата на коалиция.

„Очакваме сериозен разговор с колегите от „Продължаваме промяната“, ще поставим темата за възможността за съвместно явяване. Това е сериозен сценарий, с който да направим синергичен ефект, а не да допуснем разпиляване. Да покажем, че можем да изградим мост. Една съвместна коалиция може да се бори за първото място“, каза Христо Иванов.

Петков и Василев представиха новия си проект в неделя – 19 септември – и казаха, че преговарят със 7-8 партии, които да поставят под формата на коалиция за явяване на изборите. Заявиха, че искат да работят само с хора, които не са били в повече от една партия преди участието си в „Продължаваме промяната“.

Ден по-късно те обявиха, че ще се регистрират за изборите чрез партия "Волт", която доскоро беше част от "Изправи се".

Петков и Василев се регистрират за изборите чрез партия "Волт"

На въпрос дали двамата бивши министри могат да отнемат от гласовете на ДБ, Иванов отговори: „Аз не се притеснявам за позициите на ДБ, не сме конюнктурен проект, появил се на вълната на моментен ентусиазъм. Ние сме политически инструмент на хора, които искат гаранции за свобода, законност, европейско развитие. Нямам причини да се притеснявам, че тази гражданска общност ще захвърли този свой инструмент“.

„Когато виждам енергията, която има в момента, осъзнавам, че може да се търси синергия към промяна. Енергията в два парламента се въртя като змия, гонеща опашката си, а не отправи удар директно“, заяви той и добави, че според него евентуално обединение ще „има по-голям шанс субектът, който създадем, да поиска мандат, да поиска първото място“.

„Нашите политики са ясни от много дълго време. Кирил и Асен показаха много от тези неща и не само че могат да бъдат приложени, но и че това ражда доверие от обществото. Този разговор с тях трябва да бъде проведен сериозно заради интересите на гражданите“, обяви Христо Иванов.

Лидерът на ДБ добави, че е позитивно настроен към „новите лица и новите идеи“, което е признак за здравословно състояние на една демокрация. Никой не може да бъде монополист на идеята за промяна, фронтовата линия е дълга и има място за още играчи, смята той.

„Въпросът е как да го структурираме помежду си, за да гарантираме, че промяната ще се случи, и да не губим енергията. Коалициите неслучайно са измислени – хората да знаят авансово за какво гласуват“, заяви Иванов.

„Продължаваме промяната“ подкрепя президента Румен Радев за втори мандат, а от „Демократична България“ обявиха, че ще издигнат свой кандидат. Именно разговорите с Петков и Василев бавят обявяването на номинацията на ДБ. Христо Иванов призна, че се обсъждат варианти, но кандидатурата ще стане ясна в зависимост от това как се развият дискусиите с новите играчи на политическата сцена.

„Тук е моментът да покажем, че може да намираме решения, а не да трупаме сложностите една върху друга. Ако се разберем за перспектива за голяма консолидация, която да генерира управление, това ще привлече повече гласоподаватели, отколкото ще имаме отделно. За президентските избори може да сме на различни мнения, но когато става въпрос за национални приоритети – около това можем да се разберем“, заяви той.

Преди него Даниел Лорер, който е част от новия проект на Петков и Василев, заяви, че са съмишленици с ДБ по темата за съдебната реформа. Самият Лорер е бил член на „Да, България“, както и Кирил Петков.

Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Междувременно лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова призова за предизборно споразумение на формациите на промяната - ИБГНИ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната". "Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната", каза тя.

„Имаме чудесни отношения с Кирил и Асен“, каза Христо Иванов. „Искаме хората да гласуват за нещо голямо, за нещо трайно“.

Той отговори и на Тошко Йорданов от ИТН, който го обвини, че е виновен за провала за редовен кабинет, след като ДБ оттегли подкрепа за проектокабинета на „Има такъв народ“ в 46-ия парламент. „Аз тази вина съм я поел на няколко пъти от трибуната на НС. Ако става дума за налагане на авторитарни методи вместо нормална коалиция, ние такова управление не може да подкрепим. Аз поемам отговорност, да, иначе щеше да е предателство към избирателите ни“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024