Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков намекна за потенциална опасност за стабилността на правителството му заради разединението относно темата за Украйна и призова БСП и ДБ за подкрепа на единна позиция. 

Като напомня, че коалицията е дошла на власт след "година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети", Петков призова партньорите си "да загърбим политическото говорене" и "да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми". 

"Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България", казва той във писмена позиция, разпространена във Facebook. 

Кирил Петков не отговаря на въпроса дали държавата ще предостави военна помощ на Украйна, но дава да се разбере, че продължава да има колебания заради това, че "в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински". 

Става дума за останалия екипаж след евакуациите на корабите "Царевна" и "Рожен", които от началото на войната стоят край бреговете на Мариупол и Черноморск. Част от моряците бяха върнати в България след дълги преговори, но други остават на бордовете по свое желание. Сега този казус става аргумент за българското правителство да не се включва в усилията на европейските държави за засилване на отбраната на Украйна срещу Русия. 

"Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират. ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция", казва още Кирил Петков в съобщението си.

Позицията му беше публикувана малко след призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба към България да направи своя избор и да заеме страна. Кулеба не скри разочарованието си от това, че парламентът, президентът и правителството не са готови да помогнат с по-сериозна техника от каски и бронежилетки за защитата на Украйна. 

Той обяви още, че от три дни все още не може да чуе ясен отговор на българския кабинет за това дали е склонен да отпусне военна помощ или не. 

Дмитро Кулеба за каските и бронежилетките от България: "Посланието е "Искаме да умрете защитени"

Парламентът се оплете в помощта, която разрешава за Украйна - само и само да не е "военна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките