Кирил Петков ще помирява БСП и ДБ заради Украйна Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков намекна за потенциална опасност за стабилността на правителството му заради разединението относно темата за Украйна и призова БСП и ДБ за подкрепа на единна позиция.

Като напомня, че коалицията е дошла на власт след "година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети", Петков призова партньорите си "да загърбим политическото говорене" и "да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми".

"Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България", казва той във писмена позиция, разпространена във Facebook.

Кирил Петков не отговаря на въпроса дали държавата ще предостави военна помощ на Украйна, но дава да се разбере, че продължава да има колебания заради това, че "в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински".

Става дума за останалия екипаж след евакуациите на корабите "Царевна" и "Рожен", които от началото на войната стоят край бреговете на Мариупол и Черноморск. Част от моряците бяха върнати в България след дълги преговори, но други остават на бордовете по свое желание. Сега този казус става аргумент за българското правителство да не се включва в усилията на европейските държави за засилване на отбраната на Украйна срещу Русия.

"Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират. ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция", казва още Кирил Петков в съобщението си.

Позицията му беше публикувана малко след призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба към България да направи своя избор и да заеме страна. Кулеба не скри разочарованието си от това, че парламентът, президентът и правителството не са готови да помогнат с по-сериозна техника от каски и бронежилетки за защитата на Украйна.

Той обяви още, че от три дни все още не може да чуе ясен отговор на българския кабинет за това дали е склонен да отпусне военна помощ или не.

Дмитро Кулеба за каските и бронежилетките от България: "Посланието е "Искаме да умрете защитени"

Парламентът се оплете в помощта, която разрешава за Украйна - само и само да не е "военна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024