Кирил Петков за ГЕРБ: Задължително е да направят правителство, това е отговорността на победителя Снимка: © БНТ

"Не е лесно, но това е отговорността да си победител" - с тези думи съпредседателят на "Продължаване промяната" Кирил Петков се обърна към първата политическа сила на предсрочния парламентарен вот и добави, че е "задължително ГЕРБ да сформира правителство".

Петков повтори казаното и в изборната нощ - че "отказваме да преговаряме с ГЕРБ" - и описа възможностите пред победителя - официална коалиция с ДПС като "логичен коалиционен партньор" на партията на Бойко Борисов, плюс използване на "златен пръст" от "Възраждане".

"При всички тези възможни комбинации би било безотговорно първата политическа сила да не сформира правителство", смята Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обяви, че партията остава "конструктивна и гласна опозиция". И повтори, че ГЕРБ и ДПС не са възможни партньори, а и партията не е тръгнала да печели непремено избори, а да промени България, което може да отнеме време.

Отхвърли и хипотезата ПП и "Демократична България" в новото 48-о Народно събрание да направят обща парламентарна група, което би ги превърнало в първа парламентарна сила и хипотетично могат да получат първи мандат за съставяне на правителство. Обяснението: "Това не е резултатът, на който се надявахме". (Според предварителните данни ПП и ДБ имат заедно 72 мандата при 67 на ГЕРБ, но числата могат да се променят при изчисленията след окончателния резултат - б.р.).

В първия ден след изборите Кирил Петков позиционира партията си в политическия спектър с думите: "Ако ни сложите между дясно и ляво, ние сме точно център".

От "Продължаваме промяната" имат и версия какви са причините за по-слабия им изборен резултат в сравнение с ноември 2021 г., когато новата формация спечели изборите. И първата посочена причина се оказа инфлацията.

"През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът стана много скъп, много хора се разочароваха, те са в малките населени места и решиха да не отидат да гласуват", заяви бившият министър-председател.

А за новата функция на формацията обобщи: "Ролята на конструктивна опозиция е важна с цел бдителност" - за прозрачното харчене на пари, за обществените поръчки и контрол на действията, заяви Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024