Киро Брейка срещу Полковника, Цанов срещу Ивелин Михайлов: Как се разпада YouTube-мрежата около "Величие"

Заплахи с унищожение, компроматни записи и разцепление в парламентарна група по-малко от месец след изборите - добре дошли във вселената на "Величие".

Докато националните медии се опитват да догонят събитията, в YouTube тече истинска война между инфлуенсърите на електората на партията - доскорошни съмишленици.

Главни действащи лица са "съдържатели" на YouTube-канали, чийто брой последователи е сравним със зрителите на сутрешен блок в национална телевизия.

Киро Брейка има над 126 000 абонати. Станислав Цанов е с над 610 000. В сагата косвено е засегнат и Мартин Карбовски с неговите над 200 000 зрители. Около 180 хиляди от тях са гледали интервюто му с Николай Марков преди изборите. Оттогава бившият телевизионен водещ е спрял да се занимава с "Величие". Николай Марков е записан да казва в разговор с Михайлов: "Карбовски ни се изхрачи в лицето при толкова пари, които взе. Сега Брейка е на път да го направи".

Въпросният запис, който основателят на "Величие" и "Историческия парк" Ивелин Михайлов е направил, беше разпространен от Киро Брейка към платените му абонати в Patreon (глобалната платформа, в която създатели на онлайн съдържание могат да получават възнаграждение от свои фенове).

Накратко казано:

  • Разломът на лидерско ниво във "Величие" се пренася и към каналите им за влияние в социалните мрежи.
  • В момента Киро Брейка е на страната на Ивелин Михайлов в конфликта му с Николай Марков.
  • Марков има друг YouTube-поддръжник - бившият водещ от ТВ "Алфа" Станислав Цанов.
  • Резултатът е риалити шоу, което щеше да е смешно, ако не беше толкова показателно за политическите процеси в България и задкулисието, което прозира зад тях.

Брейка vs. Николай Марков

Кирил Кирилов-Брейка е човекът с голата глава и черния потник, който вероятно сте засичали из дебрите на българския политически YouTube. Бивш спортист, който пуши цигари в студиото си до телефона-петолъчка, зад гърба му - фототапети с Тодор Живков и комунистически манифестации. Образът му е като сглобка на всяко клише за избирателите на ляво-националистическите партии.

Брейка беше най-активният говорител на "Величие" преди изборите - ако искате да видите лицата и идеите зад тази партия, неговият канал беше мястото за среща.

Днес обаче и той обвинява Николай Марков в това, че го е заплашвал няколко пъти - веднъж по телефона, втори път в записа на Ивелин Михайлов.

В 41-минутен клип Кирилов "разобличава" Марков като "парашутист" във "Величие", който е съучаствал в предстоящото "зануляване" на партията.

"На Ивелин му е скроена шапка, ще го занулят и партия "Величие" няма да я има. Това е като да пуснеш някой на гости, да го съжалиш, да го нахраниш и да остане 1-2 дни у вас, а той да ти вземе манджата, да *** жена ти и с жена ти да те изгонят от къщата ти", обяснява Киро Брейка в последното си видео.

Причината за напрежението е в това, че Брейка си позволил да критикува поведението на парламентарната група, оглавявана от Марков. Поради тази причина - според влогъра - Марков го заплашил, че ще разкрие информация за това откъде идвали паричните потоци към YouTube-канала му.

"20-30% от абонатите ми в Patreon бяха от "Възраждане" и аз ги загубих. И ти да ми се обадиш да ме заплашиш и да ми кажеш, че знаеш на кого какви пари са плащани... Нито ГЕРБ, нито ДПС се осмели да ме заплаши, а ме заплаши полковник Марков", обяснява още Брейка.

Записът, който той разпространява, е направен от Ивелин Михайлов по време на негов частен разговор с Николай Марков и Дарин Георгиев (депутат от "Величие"). Достоверността му засега не е отречена или потвърдена от Николай Марков.

В него се чува как Марков казва на Ивелин Михайлов: "(Киро Брейка) внушава, че тука има проблем и ти си предаден. Това прави. Да си гледа неговите неща, да не се занимава с глупости, защото ще изгори като факел. Няма нужда да се занимава той с нещата, не е за неговата глава... Дали сме загубили от неговата помощ или сме спечелили е друга тема, времето ще покаже... Направил го е чистосърдечно. Сега да изчака да види дали ще има парламент или няма да има, дали ще има правителство или няма да има".

Киро Брейка, който не е присъствал на разговора, очевидно вярва в автентичността му и с днешна дата си посипва главата с пепел заради поддръжката за Марков. Интересното е, че вади стари записи с изказвания на "полковника", за които признава, че още тогава е смятал за лъжи и преувеличения на гърба на "Историческия парк". Разбира се, едва сега им обръща критично внимание в клиповете си. Твърди, че повече нямало да се занимава с политика, защото не само не спечелил, а изгубил пари и последователи.

Цанов vs. Ивелин Михайлов

Втората линия на напрежение е през още по-влиятелния канал на "Цанов напред и нагоре".

Ако си спомняте - Цанов беше привикан на изслушване в Народното събрание след убийството на Алексей Петров, за да разкаже как е бил следен и заплашван от бившата барета заради клиповете си за машинното гласуване.

Човекът, който го придружаваше в комисията в парламента, беше... Николай Марков. По това време "Величие" е партия на три месеца, а Марков май още не подозира, че ще стане депутат като "лидер на воините на светлината".

Цанов не е сред активистите на партията, но е сред хората, благодарение на които Марков е известен сред младото поколение зрители на YouTube.

Нежеланието му да подкрепи партийния проект се оказва и причината да влезе във война с Ивелин Михайлов.

Според Цанов - каналът му е залят от провокативни негативни коментари на 8 юни, деня за размисъл преди изборите, в които го обвиняват за това, че не е помогнал за популяризиране на предизборната кампания.

"Сектантският хейт", както той го описва", идвал от страна на Михайлов, а не Марков, твърди Цанов. Той нарича основателя на "Историческия парк" "змия" и "човек с патологично его", като го сравнява с Волен Сидеров и му предсказва сходен упадък след политиката.

За разлика от Ивелин Михайлов, твърди Цанов, "аз не гледам на хората като на ходещи пачки, които карам да теглят кредити, за да налеят в моя бизнес проект".

За разлика от останалите хора във "Величие", Цанов смятал да подкрепя Николай Марков дори след като "всички, които сега му се мазнят, го предадат".

Ивелин Михайлов обаче контраатакува, като го обвинява, че умишлено създавал съдържание, което да "накара хората да гледат нещо интересно и да изпитват безнадеждност".

Войната във "Величие" вече постави рекорд по скоростен разпад на партийно ГМО. Какво се случва зад кулисите, знаят само авторите на компроматите и техните "вербовчици" в политиката.

Взаимните им обвинения са тотално предсказуеми и повтарят всички публични данни от журналистическите разследвания за произхода и финансите на "Историческия парк".

Защо всичко това е важно? Защото тези хора са част от най-силните инструменти за информиране на младите българи. През пролетта на 2023 г. Станислав Цанов например излизаше в топ 10 на добрите примери, които хората между 16 и 25 г. идентифицират в България, наред с Кубрат Пулев, Мария Бакалова, Ивет Лалова и др.

Сега 99 862 гласа на български граждани потънаха в проекта "Величие". Кого представляват техните избраници - вече никой не знае. Кой ще приеме тяхната подкрепа в Народното събрание? Храна за размисъл преди следващите избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024
Важно днес

Прокуратурата се отказа от обвиненията срещу Нико Тупарев, съдът прекрати делото

Апелативният прокурор е оттегли протеста си заради поредица от допуснати нарушения:

11:13 - 04.07.2024
Важно днес

Джо Байдън няма да се оттегля от изборите, но преднината на Тръмп расте

Президентът на САЩ заяви, че остава в битката за Белия дом

11:07 - 04.07.2024
Важно днес

Евродепутатът Илхан Кючюк се включи в лагера на Доган срещу Пеевски

Съпредседателят на АЛДЕ изпрати еднозначен сигнал до Пеевски

10:28 - 04.07.2024
Важно днес

Джевдет Чакъров: В ДПС има напрежение, дано няма разцепление

Той се надява разумът да надделее

10:10 - 04.07.2024
Важно днес

Борисов: ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с втория мандат

Лидерът на ГЕРБ обяви, че си е свършил работата - "не ялова, а потентна" победа на изборите

09:28 - 04.07.2024