Кисинджър знае как ще свърши Студената война между САЩ и Китай

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че Америка и Китай се намират "на прага на Студена война", а евентуалният конфликт между двете световни сили може да доведе до тежки последици, ако не бъде ограничен.

Кисинджър участва в икономически форум в Пекин, откъдето призова за политически разговори, преди "да стане твърде късно".

"Особено важно е, според мен, периодът на относително напрежение да бъде последван от изрични усилия за разбиране на политическите причини за тази ситуация и ангажимент от двете страни за преодоляването им. Не е прекалено късно за това, тъй като все още се намираме на прага на нова Студена война", казва той по време на форума.

Кисинджър описва Китай и САЩ като страни с мощ, която надскача възможностите на СССР и Америка от ХХ век. Двете най-големи икономики в света, според бившия американски дипломат No.1, са "обречени да се настъпват по цял свят в такъв смисъл, че осъзнават какви са целите на отсрещната страна".

Затова, казва Кисинджър, дебатът за общите цели на двете конкурентни сили е от съществено значение за ограничаването на влиянието от този конфликт.

96-годишният политически ветеран е смятан за един от архитектите на сближаването между Китай и САЩ през 70-те години в мандата на президента Ричард Никсън. Тайните му дипломатически мисии до Пекин допринасят за възстановяването на диалога между двете страни в разгара на глобалното противопоставяне между Изтока и Запада.

"Ако се допусне конфликтът да продължи без ограничения, резултатът може да бъде още по-лош, отколкото в Европа. Първата световна война избухна, защото относително дребни кризи не бяха овладени", казва той в Пекин.

Малко по-рано вицепрезидентът на Китай Уан Кишан призова Пекин и Вашингтон да "оставят мисленето за игра с нулев резултат и манталитета от времето на Студената война".

Въпреки сигналите за възможно сближаване в търговските преговори, американският президент Доналд Тръмп намекна, че споразумение няма да има преди края на годината, а вината за това е в бавните решения на китайското правиелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024