Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че Америка и Китай се намират "на прага на Студена война", а евентуалният конфликт между двете световни сили може да доведе до тежки последици, ако не бъде ограничен. 

Кисинджър участва в икономически форум в Пекин, откъдето призова за политически разговори, преди "да стане твърде късно". 

"Особено важно е, според мен, периодът на относително напрежение да бъде последван от изрични усилия за разбиране на политическите причини за тази ситуация и ангажимент от двете страни за преодоляването им. Не е прекалено късно за това, тъй като все още се намираме на прага на нова Студена война", казва той по време на форума. 

Кисинджър описва Китай и САЩ като страни с мощ, която надскача възможностите на СССР и Америка от ХХ век. Двете най-големи икономики в света, според бившия американски дипломат No.1, са "обречени да се настъпват по цял свят в такъв смисъл, че осъзнават какви са целите на отсрещната страна". 

Затова, казва Кисинджър, дебатът за общите цели на двете конкурентни сили е от съществено значение за ограничаването на влиянието от този конфликт. 

96-годишният политически ветеран е смятан за един от архитектите на сближаването между Китай и САЩ през 70-те години в мандата на президента Ричард Никсън. Тайните му дипломатически мисии до Пекин допринасят за възстановяването на диалога между двете страни в разгара на глобалното противопоставяне между Изтока и Запада. 

"Ако се допусне конфликтът да продължи без ограничения, резултатът може да бъде още по-лош, отколкото в Европа. Първата световна война избухна, защото относително дребни кризи не бяха овладени", казва той в Пекин. 

Малко по-рано вицепрезидентът на Китай Уан Кишан призова Пекин и Вашингтон да "оставят мисленето за игра с нулев резултат и манталитета от времето на Студената война". 

Въпреки сигналите за възможно сближаване в търговските преговори, американският президент Доналд Тръмп намекна, че споразумение няма да има преди края на годината, а вината за това е в бавните решения на китайското правиелство. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях