Кисинджър знае как ще свърши Студената война между САЩ и Китай

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че Америка и Китай се намират "на прага на Студена война", а евентуалният конфликт между двете световни сили може да доведе до тежки последици, ако не бъде ограничен.

Кисинджър участва в икономически форум в Пекин, откъдето призова за политически разговори, преди "да стане твърде късно".

"Особено важно е, според мен, периодът на относително напрежение да бъде последван от изрични усилия за разбиране на политическите причини за тази ситуация и ангажимент от двете страни за преодоляването им. Не е прекалено късно за това, тъй като все още се намираме на прага на нова Студена война", казва той по време на форума.

Кисинджър описва Китай и САЩ като страни с мощ, която надскача възможностите на СССР и Америка от ХХ век. Двете най-големи икономики в света, според бившия американски дипломат No.1, са "обречени да се настъпват по цял свят в такъв смисъл, че осъзнават какви са целите на отсрещната страна".

Затова, казва Кисинджър, дебатът за общите цели на двете конкурентни сили е от съществено значение за ограничаването на влиянието от този конфликт.

96-годишният политически ветеран е смятан за един от архитектите на сближаването между Китай и САЩ през 70-те години в мандата на президента Ричард Никсън. Тайните му дипломатически мисии до Пекин допринасят за възстановяването на диалога между двете страни в разгара на глобалното противопоставяне между Изтока и Запада.

"Ако се допусне конфликтът да продължи без ограничения, резултатът може да бъде още по-лош, отколкото в Европа. Първата световна война избухна, защото относително дребни кризи не бяха овладени", казва той в Пекин.

Малко по-рано вицепрезидентът на Китай Уан Кишан призова Пекин и Вашингтон да "оставят мисленето за игра с нулев резултат и манталитета от времето на Студената война".

Въпреки сигналите за възможно сближаване в търговските преговори, американският президент Доналд Тръмп намекна, че споразумение няма да има преди края на годината, а вината за това е в бавните решения на китайското правиелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023