Китай доставя на Русия пушки, бронежилетки и части за дронове от 2022 г., разкрива Politico

Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са изпращали в Русия пушки, части за дронове и други стоки с възможна военна употреба в периода юни - декември 2022 г. - тоест след началото на войната, която Москва започна в Украйна през февруари миналата година. Пратките са минавали през Турция и Обединените арабски емирства, адресатите са руски компании, за част от които има данни за пряка връзка с Кремъл. А разкритията са на база митнически документи, разкрива Politico.

Разследването идва на фона на предупрежденията към Китай да се откаже от планове за подпомагане на Русия с оръжие, които от наколко седмици отправят САЩ и западните съюзници. Пекин твърди, че е позицията му спрямо инвазията в Украйна е неутрална и настоява за прекратяването на военните действия официално. Разкритията са предшествани и от информацията за предстояща среща на живо между китайския лидер Си Дзипин и президента на Русия Владимир Путин в Москва. За визитата се говори от седмици и тя би била първият разговор очи в очи между двамата от началото на войната насам.

Информацията за китайските пратки са от ImportGenius, агрегатор на митнически данни.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни отбранителни изпълнители в страната, е изпратила над 1000 пушки през юни 2022 г. на руска компания, наречена Tekhkrim. Тя търгува с руската държава и армия. Оръжията, модел CQ-A, моделирани на базата на M16, са обозначени като „цивилни ловни пушки“ в документацията. Такива се използват от паравоенната полиция в Китай и от въоръжените сили от Филипините до Южен Судан и Парагвай.

Общо 12 са пратките във второто тримесечие на 2022 г., съдържащи части за дронове от китайски компании. Над 12 тона е обемът на транспортираните китайски бронежилетки, изпратени към Русия през Турция в края на 2022 г., според данните, с които разполага Politico.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва специално, за да подпомогне нейните военни усилия в Украйна, те разкриват, че Китай доставя на руски компании недекларирано преди това оборудване с „двойна употреба“ – търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле.

Това е първото потвърждение, че Китай подпомага Русия с подобни пратки, въпреки обещанията на поне една от заподозрените китайски компании, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите ѝ не се използват във войната.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, е името на китайската компания, за която има данни, че е доставяла части за дронове - като батерии и камери. Трасето е през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор, като пратки е имало през последните два месеца на 2022 г. DJI е под американски санкции от 2021 г. - причината е предоставяне на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западния регион Синдзян.

За употреба на китайски пушки от руските сили на фронта досега няма потвърждение, но дроновете на DJI са забелязани на бойното поле още преди месеци. В допълнение към безпилотните самолети, Русия от месеци разчита на други страни, включително Китай, за навигационно оборудване, сателитни изображения, компоненти за превозни средства и други суровини, след като Москва бе подложена на санкции от САЩ, ЕС и много други държави заради инвацията си в Украйна.

Съветът за национална сигурност в Пекин засега отказва коментар. Китайското посолство във Вашингтон каза в изявление, че комунистическата страна е „ангажирана с насърчаването на преговорите за мир“ в Украйна.

„Китай не създаде кризата, не е страна в кризата и не е предоставила оръжия на нито една от страните в конфликта“, каза говорителят на посолството Лиу Пенгу.

Попитан за констатациите в данните, получени от Politico, посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош каза, че „поради потенциалните много сериозни последици такава информация трябва да бъде проверена незабавно“.

„Някои търговски продукти, като дронове или дори микрочипове, могат да бъдат адаптирани. Те могат да се трансформират от обикновен доброкачествен цивилен продукт в смъртоносен и военен продукт“, каза Сам Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за военноморски анализи на руски изследвания във Вашингтон, отбелязвайки, че артикулите с двойна употреба могат да помогнат на Русия да напредне на бойното поле.

Експерти казват, че е трудно да се проследи дали артикули с двойна употреба, изпратени от Китай, се продават на купувачи, които възнамеряват да използват технологията за граждански цели или за военни средства.

В случаите, когато Кремъл жадува за специфична технология, произвеждана само в САЩ, ЕС или Япония, но вече недостъпна за нея заради санкциите, това става най-често с посредничеството на компании в страни, които поддържат отношения и със западните страни, и с Русия. Така например Москва внесе почти 80 тона бронежилетки на стойност около 10 милиона долара през декември миналата година, произведени от турската фирма "Аритекс". Повечето количества са внесени направо от Турция, въпреки че някои от пратките са минали през Обединените арабски емирства.

Търговските данни показват също, че руската държавна отбранителна компания Rosoboronexport е внасяла микрочипове, устройства за термични визьори и резервни части като двигател с газова турбина от различни страни - от Китай до Сърбия и Мианмар от 2022 г. насам.

Джо Байдън и Си Дзинпин се срещат в Индонезия САЩ търсят подкрепа от съюзници за евентуални санкции срещу Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024