САЩ търсят подкрепа от съюзници за евентуални санкции срещу Китай

САЩ се допитват до свои близки съюзници относно потенциална подкрепа за налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин окаже военна подкрепа на Русия за войната ѝ в Украйна. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на четирима американски служители и други свои източници.

С предварителни разговори Вашингтон има за цел да събере подкрепата на редица държави, особено на тези от Група на Г-7 , за да координират евентуални ограничения. Не е ясно какви конкретни санкции ще предложат Съединените щати.

През последните седмици САЩ и неговите съюзници заявиха, че Китай обмисля да предостави оръжия на Русия - твърдение, което Пекин отрича.

Първоначалните стъпки на администрацията напрезидента Джо Байдън за противодействие на китайската подкрепа за Москва включват неофициални разговори на щатско и дипломатическо ниво, включително в Министерството на финансите, твърдят запознати източници.

По тяхна информация, американските длъжностни лица полагат основите на потенциални действия срещу Пекин с основна група държави, които най-много подкрепят идеята за санкции.

Ролята на Китай в руската война в Украйна се очаква да бъде сред темите на срещата на Байдън с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом в петък. Междувременно в Ню Делхи войната е тема на разговор и за външните министри на десетки държави, включително Русия, Китай и САЩ.

Миналата седмица Китай публикува документ от 12 точки, призоваващ за мирни преговори, като същевременно иска всички страни да избягват ядрена ескалация и да отпаднат санкциите - без да се иска конкретно Русия да изтегли войските си от Украйна. Предложението беше посрещнато с известен скептицизъм от западните съюзници.

Досега само Москва е приветствала предложението, макар в понеделник да заяви, че трябва първо да се запознае с подробностите от него преди да заеме категорична позиция. От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски беше по-предпазлив към идеята и каза, че планът би бил приемлив, само ако доведе до изтегляне на руски войски от всички окупирани украински територии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024