Китай обвини САЩ в изпращане на "грешни и опасни сигнали" по темата Тайван Снимка: © Getty Images

Пекин обвинява Вашингтон в изпащане на "много опасни и грешки сигнали" по темата Тайван, след като в петък американският държавен секретар каза на своя китайски колега, че поддържането на мира и стабилността в района е от жизнено значение.

Тайван бе в центъра на 90-минутен "директен и искрен" разговор между Антъни Блинкен и външния министър на Китай Ван И в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

"От наша страна държавният секретар бе кристално ясен, че нашата политика не се е променила и поддържането на стабилността и мира в протока е напълно жизнено важно," цитира медията високопоставен служител на американската администрация.

Китайският външен министър даде изявление по темата, в което посочи, че колкото по-голяма е активността, клоняща към независимост на острова, толкова по-малко вероятно е да се стигне до мирен изход.

"Тайванският проблем е вътрешен за Китай - САЩ няма право да се намесва по въпроса за това с какви методи ще бъде решен," гласи становището на Ван.

Напрежението в района е високо, след като през август посещение в Тайван направи говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Последваха мащабни китайски военни обучения, а американският президент Джо Байдън се зарече да защитава демократичното управление на острова.

Именно реакцията на държавният глава се превърна в поредната връхна точка в конфликта, тъй като звучеше по-категорична от предишните позиции на САЩ и бе приета от мнозина като признак, че американските сили ще се противопоставят на Китай при атака над Тайван.

През юли китайският политически лидер Си Дзинпин каза в телефонен разговор с Байдън, че "който си играе с огъня, ще загине в него".

Пекин гледа на Тайван като една от провинциите си и отдавна се опитва да подчини острова под свой контрол. По всичко личи, че не се притеснява да използва сила, за да постигне целите си. В същото време местното управление се противопоставя на желанието на Китай и твърди, че само жителите могат да решат какво ще бъде тяхното бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024