Китай обвини САЩ в изпращане на "грешни и опасни сигнали" по темата Тайван Снимка: © Getty Images

Пекин обвинява Вашингтон в изпащане на "много опасни и грешки сигнали" по темата Тайван, след като в петък американският държавен секретар каза на своя китайски колега, че поддържането на мира и стабилността в района е от жизнено значение.

Тайван бе в центъра на 90-минутен "директен и искрен" разговор между Антъни Блинкен и външния министър на Китай Ван И в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

"От наша страна държавният секретар бе кристално ясен, че нашата политика не се е променила и поддържането на стабилността и мира в протока е напълно жизнено важно," цитира медията високопоставен служител на американската администрация.

Китайският външен министър даде изявление по темата, в което посочи, че колкото по-голяма е активността, клоняща към независимост на острова, толкова по-малко вероятно е да се стигне до мирен изход.

"Тайванският проблем е вътрешен за Китай - САЩ няма право да се намесва по въпроса за това с какви методи ще бъде решен," гласи становището на Ван.

Напрежението в района е високо, след като през август посещение в Тайван направи говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Последваха мащабни китайски военни обучения, а американският президент Джо Байдън се зарече да защитава демократичното управление на острова.

Именно реакцията на държавният глава се превърна в поредната връхна точка в конфликта, тъй като звучеше по-категорична от предишните позиции на САЩ и бе приета от мнозина като признак, че американските сили ще се противопоставят на Китай при атака над Тайван.

През юли китайският политически лидер Си Дзинпин каза в телефонен разговор с Байдън, че "който си играе с огъня, ще загине в него".

Пекин гледа на Тайван като една от провинциите си и отдавна се опитва да подчини острова под свой контрол. По всичко личи, че не се притеснява да използва сила, за да постигне целите си. В същото време местното управление се противопоставя на желанието на Китай и твърди, че само жителите могат да решат какво ще бъде тяхното бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022