Китай обвини САЩ в изпращане на "грешни и опасни сигнали" по темата Тайван Снимка: © Getty Images

Пекин обвинява Вашингтон в изпащане на "много опасни и грешки сигнали" по темата Тайван, след като в петък американският държавен секретар каза на своя китайски колега, че поддържането на мира и стабилността в района е от жизнено значение.

Тайван бе в центъра на 90-минутен "директен и искрен" разговор между Антъни Блинкен и външния министър на Китай Ван И в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

"От наша страна държавният секретар бе кристално ясен, че нашата политика не се е променила и поддържането на стабилността и мира в протока е напълно жизнено важно," цитира медията високопоставен служител на американската администрация.

Китайският външен министър даде изявление по темата, в което посочи, че колкото по-голяма е активността, клоняща към независимост на острова, толкова по-малко вероятно е да се стигне до мирен изход.

"Тайванският проблем е вътрешен за Китай - САЩ няма право да се намесва по въпроса за това с какви методи ще бъде решен," гласи становището на Ван.

Напрежението в района е високо, след като през август посещение в Тайван направи говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Последваха мащабни китайски военни обучения, а американският президент Джо Байдън се зарече да защитава демократичното управление на острова.

Именно реакцията на държавният глава се превърна в поредната връхна точка в конфликта, тъй като звучеше по-категорична от предишните позиции на САЩ и бе приета от мнозина като признак, че американските сили ще се противопоставят на Китай при атака над Тайван.

През юли китайският политически лидер Си Дзинпин каза в телефонен разговор с Байдън, че "който си играе с огъня, ще загине в него".

Пекин гледа на Тайван като една от провинциите си и отдавна се опитва да подчини острова под свой контрол. По всичко личи, че не се притеснява да използва сила, за да постигне целите си. В същото време местното управление се противопоставя на желанието на Китай и твърди, че само жителите могат да решат какво ще бъде тяхното бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024