Китай измести Русия по мащаб на военното производство Снимка: © Getty Images

Китай е успял да измести Русия по мащаба на производството на оръжия и в момента се намира на второ място в глобален мащаб, изпреварван само от САЩ. Това се твърди в нов доклад на института SIPRI (Стокхолмски институт за изследване на международния мир).

Оценките за обема на военното производство на Китай досега бяха невъзможни или трудни за остойностяване заради липсата на достъпна публична информация от страната. Изследователите от SIPRI обаче са получили данни за периода между 2015 и 2017 г., които се базират на финансови отчети от четири китайски оръжейни компании от сферата на аерокосмическата индустрия, електрониката и сухопътните системи - AVIC, Norinco Group, CETC и CSGC.

На тази основа са направени оценки за реалния размер на отбранителния бизнес на Китай. От данните става ясно, че през 2017 г. четирите фирми са били сред 20-те най-големи производители на оръжия в света, с обща сума на продажбите в размер на 54,1 млрд. долара.

Три от посочените по-горе китайски дружества попадат в топ 10 на SIPRI. Най-голямото от тях е Aviation Industry Corporation of China (AVIC), чиито продажби представляват 20,1 млрд. долара и нареждат компанията на шесто място по мащаб на военно производство. Компанията се занимава почти изцяло със разработването на самолети и авионика.

China North Industries Group Corporation (Norinco) e осма в световната класация на отбранителната индустрия и на първо място по продажби на сухопътна военна техника.

Експертът на SIPRI Нан Тиан коментира пред DPA, че институтът отдавна е имал предположения и оценки за огромния мащаб на китайската оръжейна индустрия, но досега данните им не са били достатъчно надеждни, за да включат страната в глобалния си доклад. Откриването на нови източници на информация е променило този факт. Данните за Китай вече ще бъдат публикувани в годишните доклади на SIPRI, като следващият се очаква да се появи през декември 2020 г.

Финансовите отчети на четирите компании са изработени така, че оръжейните продажби не са посочени изрично. Въпреки това, според Тиан, те могат да се изчислят достатъчно достоверно, тъй като повечето от продажбите в категорията "други" в отчетите засягат сделки за оръжия или боеприпаси.

Реалният размер на целия оръжеен сектор на Китай вероятно е още по-голям, като предварителните разчети на SIPRI го оценяват на около 70-80 млрд. долара. Данните за останалите шест големи отбранителни компании на страната все още остават недостъпни за анализ.

Информацията на SIPRI показва, че Китай е и най-големият купувач на оръжие в света, като почти цялото местно производство се усвоява от националната армия. Една от причините за този модел е желанието на властите в Пекин да бъдат напълно независими от други държави при доставките на оръжия и технологии. Наблюдава се и бавна тенденция за търсене на китайско военно оборудване от други страни по света.

Как изглежда класацията на най-големите производители в света, според данни от 2017 г.:

1) Lockheed Martin (САЩ)
2) Boeing (САЩ)
3) Northrop Grumman Corp. (САЩ)
4) Raytheon (САЩ)
5) BAE Systems (Великобритания)
6) AVIC (Китай)
7) General Dynamics Corp. (САЩ)
8) NORINCO (Китай)
9) China Electronics Technology Group (Китай)
10) Airbus Group (Франция, Германия, Испания, др.)
11) Thales (Франция)
12) Leonardo (Италия)
13) Алмаз-Антей (Русия)
14) United Technologies Corp. (САЩ)
15) L3 Technologies (САЩ)
16) Huntington Ingalis Industries (САЩ)
17) Обединена авиостроителна корпорация (Русия)
18) Обединена корабостроителна корпорация (Русия)
19) China South Industries Group (Китай)
20) Honeywell International (САЩ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022